Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA)

LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA)

przez Joanna
0 Skomentuj
LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA) kuchnia joanny

Klasyczne libańskie danie z mielonej wołowiny z dodatkiem pomidorów i orientalnych przypraw. Libańskie klopsiki – bo tym tak naprawdę jest ta potrawa – przypominają i włoskie klopsiki i ikeowskie klopsiki. Każdy kraj ma swoje mielone mięsne kuleczki – różni je jedynie dobór przypraw i sposób podania. A że uwielbiam wszystkie potrawy z nutą orientu (i w ogóle libańską kuchnię) to danie bardzo przypadło mi do gustu.

Przepis zaczerpnęłam z książki „Saffron in the souks” Johna Gregorego Smith’a. Jeśli jednak wrzucicie hasło Daoud basha w wyszukiwarkę wyskoczy Wam mnóstwo wariacji na temat tego przepisu. Z tego, co widzę, istnieją dwie frakcje: pomidorowa i ta, która jada klopsiki bez tego dodatku. Ja jestem za pomidorami, które nadają temu daniu i fajnej kwasowości znanej z dań włoskich i pięknego koloru.

Legenda do spółki z Internetem podają, że danie powstało na cześć otomana Dāwūda Bashy i imperium osmańskiego. Jest więc to danie z długą, bo już wielowiekową, tradycją. Do jego przyrządzenia przyda się mieszanka 7 przypraw libańskich, którą już jakiś czas temu już przygotowywałam na potrzeby innego libańskiego przepisu (klik!). Poza tym wołowina, garść ziół i chwila w kuchni. Danie przyrządza się dosyć szybko.

To co? Gotowi na libańskie kulinarne wyzwania? Do dzieła!

LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA) kuchnia joanny

SKŁADNIKI – SOS
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3-4 pomidory
1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Po ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i cynamonu
2 łyżki suszonej mięty (użyłam miętowej herbaty) lub świeżej
1-2 łyżki melasy z granatów
400 ml rosołu drobiowego (lub warzywnego)
1 łyżka mąki kukurydzianej + 10 g masła
Dodatkowo: sok z ½ cytryny

SKŁADNIKI – KLOPSIKI
500 g mielonej wołowiny (najlepiej z 15-20% zwartością tłuszczu)
½ cebuli (drobno posiekanej)
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki 7 przypraw libańskich
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Garść zielonej pietruszki
Sól do smaku (ok. 1 płaskiej łyżeczki)

DO PODANIA – propozycja
1 szklanka kaszki kuskus
½ surowego ogórka
pół garści zielonej pietruszki
1 czubata łyżka świeżego koperku
Sok z ½ cytryny
¼ łyżeczki mielonego kuminu
Sól i pieprz do smaku

LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA) kuchnia joanny

PRZYGOTOWANIE (zaczynamy od sosu)
Rozgrzewamy olej na patelni podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula przysmaży się na złoto (ok. 10 minut) dodajemy drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), mieszamy i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i passatę, dusimy 3-4 minuty, aż pomidory zaczną się rozpadać.

Dodajemy wszystkie przyprawy, melasę, miętę i rosół. Mieszamy i dusimy ok. 10-12 minut, aż sos ładnie zgęstnieje.

Kiedy sos będzie się redukować przygotowujemy klopsiki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy (zwilżonymi dłońmi) ok. 15-16 kuleczek, które następnie przekładamy do sosu (będą w nim do połowy zanurzone). Dusimy klopsiki 10 minut i po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i ponownie gotujemy 10 minut.

Po tym czasie ostrożnie mieszamy zawartość garnka (aby nie uszkodzić mięsa) i gotujemy potrawę na małym ogniu jeszcze przez około 6-8 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy łyżeczkę mąki kukurydzianej. Dokładnie rozprowadzamy i kiedy mąką się zarumieni dodajemy zasmażkę do sosu. Ostrożnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Gotowe! Jeśli sos będzie za mało kwaśny polewamy potrawę sokiem z cytryny (pomijam ten etap, pomidory są wg mnie wystarczająco kwaśne).

Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i świeżej pietruszki. Podajemy bez dodatków lub ryżem, kuskusem, kaszą, pieczywem. Dobre ze wszystkim. Podałam z kaszką kuskus i ziołami:

KUS KUS – przygotowanie
1 szklankę kuskusu zalewamy wrzątkiem (ok. 2 cm ponad kaszę), przykrywamy i odstawiamy na kilka minut (przed wlaniem wody wsypuję dużą szczyptę soli i dokładnie mieszam)
Przestudzony kuskus łączymy z drobno posiekanymi ziołami oraz ogórkiem, doprawiamy do smaku kuminem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA) kuchnia joanny
LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA) kuchnia joanny
LIBAŃSKIE KLOPSIKI Z WOŁOWINY (DAOUD BASHA) kuchnia joanny
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz