Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

przez Joanna
0 Skomentuj
MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO KUCHNIA JOANNY

Sezon na dziki czosnek w pełni! Starogermańska legenda głosi, że czosnek niedźwiedzi był pierwszą rośliną, jaką zjadały niedźwiedzie tuż po przebudzeniu, dzięki czemu szybko stawały się silne (stąd nazwa). Nazywany również cebulą czarownic (zaraz wyczarujemy coś pysznego w kuchni!) i czosnkiem cygańskim. Moce tej pięknie zielonej roślinki skrywają się przede wszystkim w liściach. Zbierane od kwietnia do czerwca mają niezwykłe właściwości prozdrowotne. Wspierają działanie układu oddechowego, pokarmowego, krążeniowego, a także odpornościowego. Obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzakrzepowo. Regulują pracę jelit i zawierają sporo cennych składników (m.in. kwas askorbinowy, magnez czy związki fenolowe). Mają działanie podobne do antybiotyku, tylko nie niszczą flory bakteryjnej.

Całkiem fajnie omówiliśmy ten temat w jednym z wydań programu Pytanie na Śniadanie – KLIK VIDEO! Zobaczcie ile pysznych potraw z dodatkiem dzikiego czosnku udało mi się przygotować! Bo można go dodać chyba do wszystkiego. W czasie ploteczek przed wejściem na antenę, pojawiła się nawet koncepcja przygotowania czosnkowych lodów! Nie wiem jak ze smakiem, ale na pewno byłyby cudownie zielone 😉

Pamiętajcie jednak, że ta roślina, pomimo, że nie zwykle smaczna i zdrowa, objęta jest w Polsce częściową ochroną gatunkową. Można ją zbierać w wybranych miejscach, lepiej jednak się upewnić na jakich zasadach (często można zebrać maksymalnie 25% dziko rosnących roślin). Czosnek można jednak hodować we własnym ogródku (lub na parapecie) albo kupić w sklepie czy na targu. Jeśli skusicie się na leśne zbiory uważajcie, aby nie pomylić rośliny z konwaliami, które są trujące. Liście wyglądają prawie identycznie (choć wprawne oko zauważy, że liście konwalii są nieco grubsze i ciemniejsze). Różnią się również kwiatami – bo niedźwiedzi czosnek również kwitnie i również są tą drobne białe kwiatuszki.

MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO KUCHNIA JOANNY

Pesto z czosnku niedźwiedziego jest moim zdaniem jednym z najbardziej podstawowych (i pysznych!) przepisów. Tuż obok soli czosnkowej i masełka. Jego przyrządzenie jest niezwykle proste. Dodatek, oprócz liści, mogą stanowić orzechy, migdały czy nawet pestki słonecznika. Ser nie jest obowiązkowy, choć lubię wersję z parmezanem lub grana padano więc tak podaję w przepisie. Olej lub oliwa. I chwila czasu. Wybierzcie ulubiony makaron, wypłuczcie porządnie liście w zimnej wodzie i do dzieła.

MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA PESTO
1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego (ok. 150-200 g)
½ szklanki orzeszków pinii (lub orzechów nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika)
50 g tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
100-150 ml oliwy lub oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku

*ulubiony makaron – wybrałam makaron z żółtej soczewicy

PRZEPIS
Liście porządnie wypłukać w zimnej wodzie i posiekać na mniejsze kawałki.
Orzechy (migdały lub ziarna słonecznika) uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i na początek dodać połowę oliwy. Lekko zmiksować (osobiście lubię, kiedy pesto nie jest całkiem gładką pastą, tylko kawałki orzechów są nadal dobrze wyczuwalne).
Jeśli pasta okaże się za gęsta – dolać oliwy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem (przyprawy wrzucam od razu w czasie miksowania).

Ugotować ulubiony makaron i wymieszać z pesto. Z podanych wyżej składników wychodzi całkiem spory słoiczek. Na porcję makaronu spokojnie wystarczy łyżka.

MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO KUCHNIA JOANNY
MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO KUCHNIA JOANNY
MAKARON Z PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO KUCHNIA JOANNY
To nie są kwiaty czosnku niedźwiedziego! 😉
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz