Za oknem deszcz złoto-czerwonych liści, a w sklepach nowości. Za to właśnie lubię jesień! Ostatnio mam słabość do gotowych mieszanek przypraw (na pewno już widzieliście na IG moje kuchenne zapasy) więc tym bardziej ucieszyłam się otwierając pudełko od Knorr! Bo w pudełku bardzo fajna nowość – przyprawy grubo mielone. Rozpakowałam na początek włoską i faktycznie jest to przyprawowy konkret (zobaczycie na jednym ze zdjęć). Zioła są grubo mielone z dodatkiem kawałków warzyw, od razu więc pomyślałam, że nadają się nie tylko do duszenia i gotowania mięs oraz warzyw, ale także mają spory walor ozdobny. Uwielbiam grubo mielony pieprz i posypuję nim ostatnio wszystko, więc ziółka od razu trafiły na moją aktualną listę przyprawowych przebojów (już wyobrażam sobie posypaną nimi pizzę, ach!).
Przyprawy grubo mielone Knorr to 100% naturalnych składników i co dla mnie ważne – nie są przesolone, co akurat w gotowych mieszankach często stanowi problem. Dzisiaj gotujemy szybki makaron z warzywami z dodatkiem przyprawy włoskiej, ale jeśli jesteście ciekawi, co trafiło na sklepowe półki, to śpieszę z informacją:
• Przyprawa Czosnkowa grubo mielona Knorr
• Przyprawa Orientalna grubo mielona Knorr
• Przyprawa Pikantna grubo mielona Knorr
• Przyprawa Włoska grubo mielona Knorr
• Przyprawa Z wędzoną papryką grubo mielona Knorr
W kolejce stoją przyprawa czosnkowa i orientalna, w lodówce okrywa się kurczak, więc zaglądajcie na bloga, bo szykuję się nowe pyszności. A tymczasem do dzieła!
SKŁADNIKI (porcja dla 2-3 osób)
250 g makaronu np. fusilli
250 g cukinii
1 puszka tuńczyka (w zalewie naturalnej)
20 szt pomidorków koktajlowych
15 oliwek (wybrałam kalamata)
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 g przyprawy włoskiej grubo mielonej Knorr + szczypta do posypania
Sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
Oliwa do smażenia
Parmezan (lub inny twardy ser) do podania
WYKONANIE
Makaron gotujemy wg przepisu producenta.
Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną w słupki cukinię, oliwki (bez pestek, przekrojone na połówki), umyte pomidorki oraz przyprawę włoską. Dokładnie mieszamy i dusimy, aż pomidorki zaczną puszczać sok. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Odcedzamy makaron (zostawiamy kilka łyżek wody!) i dodajemy do warzyw. Wlewamy wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy odrobiną ziół i podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Gotowe!