Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE OBIAD W 20 MINUT: KURCZAK BALTI Z RYŻEM

OBIAD W 20 MINUT: KURCZAK BALTI Z RYŻEM

przez Joanna
0 Skomentuj
OBIAD W 20 MINUT: KURCZAK BALTI Z RYŻEM kuchnia joanny

Wiecie już, że lubię sosy i pasty Patak’s i raz na jakiś czas pokazuję Wam nowości i przepisy. Kilka tygodni temu przyrządzaliśmy drobiowe pulpeciki kofta w sosie Korma (klik!), dzisiaj pora przedstawić nowy sos, który właśnie pojawił się na polskim rynku. Proszę Państwa, oto Balti! Nie za pikantny (starsze dzieci również zjedzą), z wyczuwalnym smakiem papryki, pomidorów i orientalnych przypraw. Mistrz świata w przyrządzaniu błyskawicznych obiadów (20 parę minut w zupełności wystarczy), doskonale sprawdza się w zestawie i z warzywami i mięsem. Albo tofu. Ciecierzycą, batatami lub grzybami. Co kto lubi. Podajemy z ryżem albo chlebkami naan. I zjadamy z apetytem.

OBIAD W 20 MINUT: KURCZAK BALTI Z RYŻEM kuchnia joanny

Zanim Balti trafiło na europejskie stoły przebyło długą i trudną podróż. A wszystko zaczęło się w Baltistanie – „małym Tybecie”- historycznej krainie zlokalizowanej w północno-zachodniej części Kaszmiru, która od lat 40. ubiegłego wieku administrowana jest przez Pakistan. To właśnie w górach Karakorum i dolinie górnego Indusu narodziło się to słynne dzisiaj danie. Bāltī jest rodzajem curry, które początkowo przyrządzane było z mięsa koziego lub jagnięcego. Ta jednogarnkowa potrawa wymagała specjalnego naczynia – cienkiego woka z prasowanej stali zwanego miską balti. Mówi się, że nazwa dania wcale nie pochodzi od składników potrzebnych do gotowania czy też jakiejś specyficznej techniki kulinarnej tylko właśnie od balti bowl. Tamtejsi emigranci (a mówimy o ludności pochodzenia tybetańskiego), która wybrała na swój nowy dom brytyjskie miasta spopularyzowała dania balti najpierw w Birmingham, no a potem już poszło w szeroki świat.

Wybierzcie swoje ulubione produkty (mięso lub warzywa), przygotujcie patelnię (lub jeśli ktoś ma – wok) i do dzieła! Gotujemy dzisiaj szybko i pysznie. Więcej kulinarnych inspiracji w indyjskim stylu znajdziecie na stronie www.pataks.pl

P.S. zaczynamy od przygotowania ryżu!

SKŁADNIKI

1 szklanka ryżu + 2 szklanki wody + odrobina soli

ok. 350-400 g drobiu (pierś, polędwiczki itp.)
1 słoik sosu Balti firmy Patak’’s
1 cebula
1 czerwona (lub dowolna) papryka

Olej do smażenia
Do podania: ryż, świeże zioła, jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania ryżu, który płuczemy pod zimną bieżącą wodą i zalewamy 2 szklankami wody (na 1 szklankę suchego produktu zawsze dajemy 2 szklanki wody). Lekko solimy, przykrywamy garnek, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5-7 minut (aż ryż wchłonie większość wody). Następnie dostawiamy garnek w ciepłe miejsce (zawijam go w koc i chowam pod kołdrę 😉

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż lekko się zrumieni (ok. 3-4 minut). Zdejmujemy z patelni (starając się zostawić na niej olej) i smażymy posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę (ok. 2-3 minut). Dodajemy do warzyw mięso, wlewamy sos ze słoika, dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy około 12-15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gotowe!

Podajemy z ryżem lub chlebkami naan oraz dodatkiem świeżych ziół i jogurtu naturalnego. Błyskawica, prawda?

OBIAD W 20 MINUT: KURCZAK BALTI Z RYŻEM kuchnia joanny
OBIAD W 20 MINUT: KURCZAK BALTI Z RYŻEM kuchnia joanny
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz