Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM

PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM

przez Joanna
0 Skomentuj
PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM KUCHNIA JOANNY

Ostatnio jeden z moich ulubionych makaronów: pełnoziarnisty z dodatkiem sporej ilości fasolki szparagowej i wędzonego tuńczyka. Dosyć nieoczywiste połączenie, ale uwierzcie mi, że będziecie wracać do tego przepisu. Danie do przygotowania w 30 minut – czas pochłania gotująca się fasolka, ale Wy w tym czasie będziecie robić inne rzeczy (nie, Netflixa zostawiamy w spokoju na czas konsumpcji 😉 ).

Aromat makaronu kryje się w wędzonym tuńczyku – bez problemu do kupienia w dyskontach i mniejszych sklepach, zawsze zostaje też Internet. Wybrałam wersję z ostrymi papryczkami, ale równie dobry będzie bez żadnych dodatków lub np. z cytryną i ziołami. Oczywiście tuńczyk w zalewie naturalnej nadal jest tuńczykiem, ale wyjdzie z tego zupełnie inne danie. Też fajne!

Do wędzonego tuńczyka wybitnie pasuje mi makaron pełnoziarnisty i od takiego też bym zaczęła eksperymenty z tym przepisem. Jeśli Wam zasmakuje porównacie sobie wersję z pszennym fusilli albo spaghetti. Wszystkie są pyszne! Gotowy makaron posypcie hojnie tartym serem i świeżo siekanym szczypiorkiem lub dymką. Do tego akcent w postaci świeżo zmielonego pieprzu i oto przed Państwem nowy ulubiony obiad. Do dzieła!

PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI
250 g suchego pełnoziarnistego makaronu (wybrałam penne)
250 g zielonej fasolki szparagowej (waga przed odcięciem końcówek)
250 g żółtej fasolki szparagowej (j.w.)
1 puszka wędzonego tuńczyka w oleju (wybrałam z dodatkiem chili)
2 łyżki kaparów z zalewy (ok. 40 g)
1 puszka siekanych pomidorów
1 (mała) cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej dymki
Sól i pieprz do smaku (jeśli tuńczyk będzie bez pikantnych przypraw dodatkowo 1/3 łyżeczki chili)

Do smażenia: odsączony olej z tuńczyka
Do podania: tarty parmezan (lub inny twardy ser), świeżo mielony pieprz

PRZEPIS
Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki i gotujemy al dente (ok. 15-16 minut) w osolonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Kiedy ostygnie kroimy w mniejsze kawałki (na 2-3 części każdą).

Makaron gotujemy wg przepisu, ale 2 minuty krócej (również ma być lekko twardy). Odcedzamy, odstawiamy.

Kiedy makaron będzie się gotować:
Na rozgrzanym oleju (odsączony z puszki z tuńczykiem) podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Kiedy się zeszkli, dodajemy przepłukane kapary i tuńczyka. Mieszamy, smażymy ok 1 minuty i dodajemy pokrojoną fasolę. Po kolejnej minucie wlewamy pomidory, dokładnie mieszamy i dorzucamy makaron. Ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Posypujemy posiekaną dymką.

Podajemy ze świeżo tartym serem (parmezan, grana padano, dziugas itp.) i świeżo mielonym pieprzem.

PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM KUCHNIA JOANNY
PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM KUCHNIA JOANNY
PENNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I WĘDZONYM TUŃCZYKIEM KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz