Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM

przez Joanna
0 Skomentuj
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM KUCHNIA JOANNY

Bardzo smaczny i prosty pomysł na danie z polędwiczki wieprzowej. Wymagane minimum doświadczenia kulinarnego, garnek z grubym dniem i sprawna kuchenka. Duszoną w warzywami polędwiczkę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki lub kiszonych warzyw.

Jeśli nie lubicie koperku – można go nie dodawać. Choć wtedy oczywiście danie będzie mieć zupełnie inny smak i trochę szkoda tego koperku! Do dzieła!

SKŁADNIKI
Ok. 700-800 g polędwiczki wieprzowej
1 marchewka
1 (mała) pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki stołowe drobno posiekanego koperku
¼ szklanki słodkiej (rzadkiej) śmietanki 30%
500 ml bulionu

Przyprawy: sól i pieprz, 3-4 szt. liści laurowych 6-7 kulek ziela angielskiego

DODATKOWO
1 łyżka masła do smażenia (lub olej)
Mąka do obtoczenia mięsa

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Polędwiczkę pokroić na plastry (ok. 2 cm grubości) i każdy lekko rozpłaszczyć. Jeśli mięso będzie miało białą błonę należy ją odciąć. Każdy z kawałków lekko obsypać solą i pieprzem z obu stron i następne obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć polędwiczki z obu stron (na każdej ok. 3 minut – aż lekko się zarumieni). Dodać poszatkowaną cebulę i czosnek oraz startą na tarce (na dużych oczkach) marchew i pietruszkę. Całość delikatnie wymieszać i smażyć ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i dodać liście oraz ziele. Dusić ok. 35 minut, aż polędwiczki zmiękną (w tym czasie należy odwrócić mięso przynajmniej raz). Na koniec dodać koperek i wymieszać.

Śmietankę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu. Jeśli sos będzie za rzadki można dodać do śmietanki ½ łyżeczki mąki (pszennej lub ziemniaczanej), porządnie rozetrzeć i wlać do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

Polędwiczki podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną sałatką lub kiszonkami. Dzisiaj wybrałam mizerię:

MIZERIA
1-2 ogórki
½ szklanki śmietany
Sok wyciśnięty z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru lub 2 łyżeczki syropu z agawy
Sól i pieprz do smaku

Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy śmietanę z dodatkami i zalewamy ogórki bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM KUCHNIA JOANNY
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM KUCHNIA JOANNY
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM KUCHNIA JOANNY
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WARZYWNYM Z KOPERKIEM KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz