Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA

PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA

przez Joanna
0 Skomentuj
PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA KUCHNIA JOANNY

Jak zrobić idealne kruche ciasto? To bardzo proste! Wystarczy wybrać dobrą mąkę, porządne masło i składniki farszu. Mówiłam? Łatwizna 😉

Musiałam spędzić w kuchni kilka dobrych lat, żeby własnym okiem dojrzeć (i docenić!) różnicę pomiędzy rodzajami mąk. Tak, tortowa była dobra do wszystkiego. Albo ta, która akurat była pod ręką. Oczywiście wszystkie potrawy, które z nich robiłam, były jak najbardziej jadalne. Jak jednak wiemy, różnica tkwi w szczegółach.

Krupczatka to mąka, która kocha kruche ciasta. Z wzajemnością! A poza tym knedle, paszteciki i domowe makarony. Jest idealna! Moja dzisiejsza „Mąka z kłoskiem” (za którą stoją Gdańskie Młyny) to mąka pszenna typu 500 (niektóre krupczatki mają typ 450). Typ to ilość tzw. popiołu, czyli substancji mineralnych, jaką zawiera mąka. O co dokładnie chodzi z tymi typami rozpisywałam się szerzej przy okazji przepisu na pierogi z kapustą i grzybami (klik!) Znajdziecie tam również informacje na temat innych rodzajów mąk produkowanych przez Gdańskie Młyny oraz ich przeznaczenie.

Naprawdę warto czytać informacje, które znajdują się na opakowaniach. Biszkopty, ciasta drożdżowe czy kruche ciasta – są tak smaczne, bo tak różne. A różnica tkwi właśnie w mące. Która z kolei przekłada się na konsystencję ciasta. To jak się będzie zagniatało. A potem piekło. Czy podpieczony spód wyskoczy z piekarnika kruchy czy nadal będzie plastyczny i miękki? Czy upieczona tarta będzie idealna (idealnie krucha!) czy zacznie się rozsypywać (przestrzegam przed dodawaniem mąki ziemniaczanej do kruchego ciasta!) lub co gorsza, zacznie się rozpływać pod ciepłym farszem? Sporo szczegółów, ale wszystkie do opanowania.

Wracając do naszej dzisiejszej tarty. Jej przygotowanie zajmie chwilę, ale uwierzcie – warto! Już zawsze będziecie wracać do tego przepisu. Pory zastępować cebulą, cebulę puree z dyni, a dynię grzybami. Absolutną podstawą przy tego typu wypiekach jest bowiem ciasto oraz to, co skleja farsz. Czyli w tym przypadku mieszanka jajek ze śmietaną, mlekiem i mąką. Farszem można żonglować według własnych upodobań, choć pory są moim absolutnym faworytem.

Kupcie ładne pory i dobrą mąkę. Oczywiście, że będę Was namawiać na Gdańskie Młyny. Znam, kupuję od lat, a od czasu do czasu również dostaję w prezencie, za co bardzo dziękuję i z pełnym przekonaniem polecam!

Do dzieła!

P.S. Po upieczeniu tartę można zamrozić. Jeśli coś zostanie, kroję ją w mniejsze kawałki i każdy zawijam folią. Należy delikatne rozmrażać, a potem wrzucić na patelnię (pod przykryciem), do mikrofali lub piekarnika. Na ogół wygląda jak chwilę po upieczeniu (jedynie ciasto może stać się bardziej miękkie).

PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA FORMĘ OK. 26 CM
KRUCHE CIASTO
330 g mąki krupczatki Gdańskie Młyny
150 g masła (lekko schłodzonego)
2 jajka
½ łyżeczki soli

FARSZ – PORY
ok. 1,5 kg porów (waga przed obraniem)
2 łyżki masła

FARSZ – DODATKOWO
5 jajek
2 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietany 18%
300 ml mleka

DO POSYPANIA: ok. 150 g sera Cheddar, Gruyère (lub innego, który da się zetrzeć)

PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka

PRZEPIS
Szybko zagniatamy składniki ciasta (robię to hakiem w robocie), formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy ją do lodówki na minimum 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Podsypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na okrągły placek pasujący szerokością do formy (czyli szerokość dna + kilka cm na wyłożenie boków). Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i wsypujemy ceramiczne kulki do pieczenia (lub suchy groch / fasolę). Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po podpieczeniu od razu zdejmujemy obciążenie.

PO WSTAWIENIU SPODU TARTY DO PIEKARNIKA:
Pory czyścimy, zdejmujemy pierwszą wierzchnią warstwę liści i kroimy w cienkie talarki (białą część + jak najwięcej zielonej, ale bez mocno sztywnych liści). Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy pora z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej tak długo, aż zmięknie. Zajmie to ok. 15 minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala!

W dużej misce mieszamy jajka z mlekiem, śmietaną i przyprawami (sól pieprz, gałka i mielona papryka). Na końcu dodajemy 2 łyżki mąki.

Na podpieczone ciasto wykładamy pory. Warzywa zalewamy masą jajeczną (należy lekko przemieszać widelcem), a wierzch posypujemy startym serem.

Tartę pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na ok. 10 minut i dopiero kroimy (inaczej nie do końca ścięty farsz może zacząć wypływać w czasie krojenia).

Gotowe!

PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA KUCHNIA JOANNY
PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA KUCHNIA JOANNY
PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA KUCHNIA JOANNY
PORY W KRUCHYM CIEŚCIE CZYLI TARTA IDEALNA KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz