Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE Spaghetti alla puttanesca czy spaghetti alla puttanesca?

Spaghetti alla puttanesca czy spaghetti alla puttanesca?

przez Joanna
0 Skomentuj

Spaghetti alla puttansca to włoski klasyk: pyszny makaron z dodatkiem aromatycznych oliwek kalamata, kaparów i filecików anchois. Plotka głosi – a powtarzam z Kukbukiem – że podczas suto zakrapianego przyjęcia na wyspie Ischia architekt Sandro Petti tuż nad ranem usłyszał od swoich towarzyszy: „Zrób nam coś do jedzenia”. „Ale nic już nie ma” – miał odpowiedzieć. Reakcja gości nie nadaje się do tego, by ją publicznie powtórzyć! Słowo „puttana” padało wystarczająco wiele razy, by makaron, który pojawił się na stole chwilę później, ochrzcić mianem „puttanesca”.

Jakby nie było – makaron jest pyszny i gości na naszym stole na tyle często, że dzisiaj postał spór, spór o makaron. I tak postały dwie wersje słynnej puttaneski – klasyczna, z makaronem z mąki pszennej durum i nowatorska – z makaronem z cukinii. Do makaronu warzywnego potrzebny będzie spiralizer lub temperówka do warzyw. Do dzieła!

SKŁADNIKI NA SOS dla 3-4 osób
4-5 filecików anchois (sardela)
12 – 15 oliwek KALAMATA (bez pestek)
2 łyżki kaparów (z zalewy, wypłukane)
2 ząbki czosnku
ok. 600 g passaty pomidorowej lub pomidorków koktajlowych (w zalewie)
Dodatkowo: sól, czarny pieprz lub pieprz cayenne .

MAKARON:
150 g cukinii (1 osoba) lub 250 – 300 makaronu spaghetti (2-3 osoby) .

PRZEPIS 
Fileciki wraz z łyżką oleju wkładamy na patelnię i krótko smażymy (anchois powinno się rozpaść), dodajemy wydrylowane oliwki oraz kapary i czosnek. Krótko smażymy i dodajemy passatę lub pomidory. Zagotowujemy i smażymy dalsze 2-3 minuty. Próbujemy – sardela potrafi być bardzo słona więc dopiero teraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem.
Cukinię temperujemy i gotujemy na parze lub przesmażamy na łyżeczce oliwy.
Makarony polewamy sosem. Gotowe! .

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz