Niedziela w kuchni. Potrzebujemy ryżu arborio, pieczarek, sera i 20 minut…
SKŁADNIKI
1 szklanka ryżu arborio
3 szklanki rosołu lub wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100 g pieczarek
50 g startego parmezanu
100 ml śmietany 18%
garść świeżej zielonej pietruszki
sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej i szałwii, 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
PRZEPIS
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Kroimy drobno pieczarki i dusimy chwilę razem z cebulą. Wsypujemy ryż, dolewamy 3 szklanki wody (lub rosołu). Doprawiamy do smaku. Często mieszamy i dusimy, aż ryż zrobi się miękki. Śmietanę rozprowadzamy z ciepłym ryżem (aby się nie zwarzyła) i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Wsypujemy parmezan i pietruszkę, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Próbujemy i to jest ten moment, kiedy doprawiam risotto sokiem z cytryny ? Gotowe!