Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE ULUBIONE SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

ULUBIONE SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM

przez Joanna
0 Skomentuj

Nic tak nie podkręca smaku pomidorów jak odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej. Ten makaron to jedna z najmniej skomplikowanych potraw, jakie znam i zarazem jedna z najlepszych – wciąż na topie naszej kolacyjnej listy przebojów. Makaron zawsze gotuję al dente czyli lekko twardy. Taki jest najlepszy. Spróbujcie. Pomidory można oczywiście przygotować samemu, ale w końcu ma to być superbłyskawiczne danie, więc tym razem passata ze sklepu (wybierzcie taką w szklanej butelce).

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Makaron spaghetti – opakowanie 500 g
1 butelka passaty pomidorowej (ok. 700 g) np. @ekowital
3-4 szalotki lub 2 małe cebule
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, ¼ łyżeczki cynamonu. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, po ½ łyżeczki (lub więcej) bazylii i oregano
oliwa do smażenia
parmezan (lub inny ser) do posypania

PRZEPIS
Nastawiamy wodę na makaron, solimy i zagotowujemy.
Cebulę (lub szalotki) siekamy drobno i wraz z pokrojonym czosnkiem wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy wraz z dodatkiem wszystkich przypraw. I teraz są dwie szkoły: na patelnię wlewamy pomidory, przesmażamy i potem miksujemy lub (mój przypadek) – podsmażoną cebulę wrzucamy do blendera, dodajemy zimny sos, bardzo dokładnie miksujemy, wylewamy na patelnię i zagotowujemy (2-3 minuty). Jeśli mogę uniknąć zabawy z gorącą zawartością blendera to jej unikam 😉 Sos ma być idealnie gładki. Po podgrzaniu doprawiamy go solą i pieprzem – jeśli jest taka potrzeba. Makaron gotujemy około 1-2 minut krócej, niż podane na opakowaniu. Dzięki temu będzie lekko sprężysty. Nie martwcie się, że będzie za twardy – jeśli polejecie go sosem, natychmiast wchłonie jego nadmiar i zmięknie. Makaron posypujemy ulubionym serem. Gotowe!

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz