Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE WARZYWA W SOSIE PAD-THAI Z NERKOWCAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

WARZYWA W SOSIE PAD-THAI Z NERKOWCAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

przez Joanna
0 Skomentuj

Uwielbiam makaron pad-thai ale tak naprawdę mogłabym jeść sam sos: ze wszystkim. Równie dobrze smakuje mi w wersji klasycznej (czyli z makaronem, kurczakiem lub krewetkami i jajkiem) jak i zwariowanej: sałatki, miksy warzyw i zapiekanki. Sos robię i sama i korzystam też z „gotowców”. Najbardziej lubię sosy firm Asian Home Gourmet, Mae Ploy i Thai Pride. Kupicie je przez Internet, w wybranych marketach i większości orientalnych sklepów i knajp. Mój ulubiony azjatycki sklep ASIA TASTY mieści się – wraz z barem – w warszawskiej Hali Mirowskiej. Kupicie tam po prostu WSZYSTKO. A dzisiaj uwadze polecają się:

WARZYWA W SOSIE PAD THAI Z ORZECHAMI NERKOWCA I MLEKIEM KOKOSOWYM
1 marchewka
1 cukinia (średnia)
1 kawałek pora ok 5-7 cm
Orzechy nerkowca – garść
½ szklanki mleka kokosowego
Sos Pad-Thai – 2-3 łyżki (eksperymentujcie z intensywnością!)
Szczypiorek lub dymka – 1 łyżka
Olej kokosowy do smażenia

Dodatkowo: makaron soba lub makaron ryżowy

PRZEPIS 
Marchew i pora siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy i smażymy, aż marchew zmięknie. Dorzucamy pokrojoną cukinię wraz z sosem pad-thai i orzechami. Chwilę smażymy i jak cukinia zacznie mięknąć – wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy około 5-7 minut.
Makaron przygotowujemy wg przepisu, układamy na talerzu i polewamy warzywami. Posypujemy szczypiorkiem.

Gotowe!

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz