Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

przez Joanna
0 Skomentuj
WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

Kilka dni temu trafiły do mojej kuchni produkty „The Vegetarian Butcher” czyli zyskujące sobie coraz większą popularność wegetariańskie zamienniki mięsa. Jako, że większość przepisów na moim blogu jest wege (mięso jadam sporadycznie), przesyłka sprawiła mi sporą radość. Nie jadłam wcześniej dań tego właśnie producenta, więc tym chętniej przystąpiłam do testów. Na pierwszy ogień poszła paczka z „Magic Mince” czyli z „mięsem” jak mielone.

Co o swoich produktach mówi sam „Vegetarian Butcher”? Oto kilka przykładów:

  • Zupełnie jak mielone, ale w 100% wegańskie
  • Zwarta struktura, smak i tekstura, której szukają wszyscy miłośnicy mięsa
  • Soczysty zamiennik mięsa mielonego – bezmięsna przyjemność w najlepszym wydaniu!
  • Bezmięsne, pełne smaku i oparte na produktach pochodzenia roślinnego!

Podstawą wszystkich wyrobów jest „baza sojowa” w różnych proporcjach plus dodatki (przyprawy, białko pszenne i sojowe, słód, barwniki, przeciwutleniacze, witaminy – zależnie od produktu). Na mój stół trafiło wyżej wspomniane „mielone” (Magic Mince) oraz dwa inne zestawy: The Vegetarian Butcher Jak Burger Supreme oraz The Vegetarian Butcher Jak Nuggetsy.

Chwilę musiałam pomyśleć nad przepisem (faszerowanie warzyw czy makaron wydawały mi się zbyt oczywiste) i koniec końców stanęło na bezmięsnej wersji kaszotto. Potrawę zrobiłam na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem sporej ilości warzyw – marchewki, cukinii i cebuli. Całość dopełniła świeża natka pietruszki oraz oczywiście opakowanie „Magic Mince”.

WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

Zacznę od końca – kaszotto, które przygotowałam naprawdę mi smakowało. Wrzucając na patelnię „mielone” osiągnęłam właściwie połowę drogi do przygotowania smakowitego Ragù alla Bolognese. Mam na myśli dokładnie ten moment, w którym na patelni mocno rumieni się sofritto, a wraz z nim mielona wołowina. Tylko zapominamy dolać bulionu. Bo wszystko można powiedzieć o „Magic Mince” ale nie to, że jest „soczystym zamiennikiem mięsa”. Absolutnie nie jest. W pudełku znajdziecie odwodniony zmielony produkt, który faktycznie wygląda jak mięso i całkiem nieźle smakuje, jednak nie nastawiajcie się na klasyczne doznania.

I w tym momencie nieco żałuję, że jednak nie skusiłam się na zwykły makaron ze sporą ilością pomidorowego sosu. Białka czy też wspomniana „baza sojowa” mają to do siebie, że pęcznieją pod wpływem wilgoci więc efekt mógłby się okazać całkiem znośny. Oliwa i sok wydzielający się w warzyw w czasie smażenia, to niestety za mało, aby zreanimować „mielone” do stanu deklarowanego przez producenta.

Nie ma co jednak narzekać, bo podobny efekt osiągniemy robiąc np. klopsiki z drobiowych czy indyczych piersi (a nie udek czyli mięsa zawierającego większą ilość tłuszczu). Niby paździerz, a jednak je lubię (w przeciwieństwie do fanów innych drobiowych części :-). Tak, od czasu do czasu kupię sobie pudełeczko The Vegetarian Butcher, tak jak kupuję zamienniki mięsa czy nabiału innych producentów. Od czasu do czasu – bo właściwie nie mam większej mentalnej potrzeby zastępowania mięsa na talerzu czymś, co mi je przypomina. Po prostu go nie jem. Chyba, że jest smaczne. A Vegetarian Butcher, pomimo tekstury, jest całkiem dobrze doprawiony, no i właściwie jestem dopiero w początkowej fazie eksperymentów.

Wybierzcie sobie jakiś smaczny zestawik (kusi mnie The Vegetarian Butcher Jak Kiełbaski (Little Willies) i do dzieła!

Za wegetariańskie zestawy dziękuję firmie The Vegetarian Butcher.

WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

SKŁADNIKI
50 g suchej kaszy gryczanej palonej + 100 g wody
1 opakowanie (200 g) Magic Mince (The Vegetarian Butcher Jak Mielone)
100 g marchewki
150 g cukinii
1 (mała) cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki Knorr Przyprawa pikantna grubo mielona
olej do smażenia
sól do smaku

PRZEPIS
Kaszę przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie (20 minut). Odstawić.

Cebulę i czosnek posiekać, dodać pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawę paprykową, lekko posolić, zamieszać i smażyć 3 minuty.

Odsunąć na bok warzywa i dodać mielone „mięso”. Chwilę smażyć, dołożyć ugotowaną kaszę gryczaną, natkę pietruszki i wszystkie składniki porządnie wymieszać. Jeszcze chwilę podgrzewać na średnim ogniu (aby danie było ciepłe). Doprawić do smaku solą, zależnie od potrzeby.

Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Świetnie smakuje z odrobiną sosu pomidorowego lub keczupem.

WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
WEGAŃSKIE KASZOTTO Z ROŚLINNYM „MIĘSEM”, CUKINIĄ I MARCHEWKĄ
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz