Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM

ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM

przez Joanna
0 Skomentuj
ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY

Lubicie wytrawne serniki? Ja bardzo! Trochę podobne do tart i quiche, jednak na ogół bardziej delikatne. Też pomyśleliście o pastach rybnych robionych na bazie twarogu i jajek? No właśnie, coś w tym jest. Pieczone na kruchych spodach (doskonale nadają się do tego słone krakersy lub wytrawne herbatniki) lub bez spodu jak najprostszy domowy sernik. W wersji świąteczno-luksusowej z dodatkiem łososia, otartej skórki z cytryny i delikatnych porów.

Łosoś, wędzona makrela czy matiasy…

Choć muszę przyznać, że miałam dylemat z tym łososiem, bo sernik wypada rewelacyjnie również z wędzoną makrelą, pstrągiem tęczowym lub matiasami. Ryby po prostu uwielbiają towarzystwo sera oraz cytryn, w każdym wydaniu. Czy to wytrwany sernik (który gorąco polecam!) czy to pasty, makarony albo zapiekanki. Zawsze wszystko się udaje, a raz na jakiś czas warto zaszaleć i przygotować coś bardziej oryginalnego.

ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY

Słone krakersy i parmezan

Sernik upiekł się na spodzie przygotowanym ze słonych krakersów i parmezanu. Można przygotować również bardziej klasyczne podłoże np. na bazie kruchego ciasta. Będzie bardziej stabilne, niż delikatne ciasteczka, choć osobiście wolę właśnie te słone okruszki. Łosoś (lub inna ryba) – wybierzcie filet albo tatara. Tatar (nawet dobrej jakości) będzie tańszy, niż ryba w kawałku. A że wszystko idzie do porządnego przemieszania – nie ma żadnej różnicy w smaku, a przecież o to właśnie nam chodzi.

Dwa absolutnie niezbędne składniki

Niezbędne składniki potrzebne do przygotowania rybnego sernika: otarta skórka z cytryny (absolutnie zabraniam pomijać ten składnik!) oraz forma do pieczenia. Jeśli sernik będzie stanowił ozdobę świątecznego stołu proponuję wybrać ładną ceramiczną formę. Na zdjęciach widzicie mojego ulubionego ostatnio Peugeota (tak, to ten sam, który produkuje auta). Forma jest i ładna i odporna na szok termiczny, co akurat jest bardzo przydatne, jeśli chcemy wrzucić coś prosto z lodówki do piekarnika (zakres temperatur od -20 do 250 ° C). W sklepie (klik!) znajdziecie również inne formaty i kolory. Forma widoczna na zdjęciach ma 28 cm i jest to taki bardzo akuratny wymiar, jeśli chodzi o większe zapiekanki.

Ale najpierw wyjmijmy wszystko z lodówki

Ale wróćmy do sernika. Pamiętajcie, że wszystkie użyte składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser również (wystarczy wyjąć z lodówki godzinę – dwie wcześniej). Ta sama zasada dotyczy również klasycznych słodkich serników. Jeśli chcemy, aby były równe i nie zapadały się po pieczeniu – pamiętajmy o powyższej zasadzie.

Robicie już listę świątecznych wypieków? Koniecznie dodajcie ten przepis. Jest absolutnie fantastyczny! Pora zdetronizować karpia w galarecie. Do dzieła!

Przepis powstał we współpracy z firmą TGhome – dystrybutorem ceramicznych form do pieczenia Peugeot (link do sklepu)

ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA KWADRATOWĄ FORMĘ 28 cm (Peugeot, model Appolia)
SPÓD SERNIKA
200 g krakersów (np. z solą morską)
40 g tartego twardego sera np. parmezan, grana padano
70 ml stopionego masła

MASA SEROWA
500 g sera mielonego (np. z wiaderka)
150 g gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
250 wędzonego łososia (filet lub tatar) + 50 g do podania
350 g pora (waga po obraniu)
150 g cebuli
60 g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

DO PODANIA
cząstki limonki i cytryny
posiekany koperek, natka pietruszki
kawałki wędzonego łososia
świeżo mielony pieprz

ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
SPÓD SERNIKA

Zmiksować lub rozgnieść krakersy na drobne okruchy, dodać starty parmezan, stopione masło i wymieszać. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia (lub posmarować dno masłem), wsypać krakersy, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć, aby powstał równy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

MASA SEROWA
Pory i cebulę drobno posiekać, smażyć na rozgrzanym oleju, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

W misie blendera umieścić ser i jogurt. Dodać przestudzone pory (nie muszą być zimne) i zmiksować na gładko. Masę przełożyć do misy. Dodać jajka, mąkę, otartą skórkę z cytryny i krótko wymieszać. Następnie włożyć pokrojonego w drobne paseczki łososia (lub tatar z łososia) i posiekaną dymkę. Wymieszać i zależnie od tego, jak słony był łosoś – doprawić do smaku.

Gotową masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przed podaniem ozdobić kawałkami limonek i cytryn oraz pokrojonym łososiem. Posypać świeżymi ziołami i zmielonym pieprzem.

Przechowywać w lodówce do 3 dni.

ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY
ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY
ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY
ŚWIĄTECZNY WYTRAWNY SERNIK Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I POREM KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz