Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE ŻÓŁTE CURRY Z KALAFIOREM I DORSZEM

ŻÓŁTE CURRY Z KALAFIOREM I DORSZEM

przez Joanna
0 Skomentuj

Szybka kolacja. Kalafior, mrożona ryba, żółty sos curry. Pasta curry, zależnie od producenta jest ostra albo diabelnie ostra. Spróbujcie i dodajcie jej tyle, aby wasze curry było jadalne. Potrzebujecie dużego garnka i 20 minut. Do dzieła!

SKŁADNIKI
300 g mrożonego dorsza (kostka) – lub innej ryby
1,5 szklanki różyczek kalafiora
1 cebula
1 czerwona papryka
1 (mała) marchewka
¾ szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka żółtej pasty curry (uwaga na ostrość!!) np. Mae Ploy, Cock Brand, Kanokwan
1 łyżka posiekanej kolendry
sos sojowy
olej kokosowy do smażenia

PRZEPIS 

Cebulę, marchew, paprykę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe części. Dodajemy do warzyw i krótko podsmażamy. Wlewamy mleko kokosowe + 1 szklankę wody, dodajemy pastę curry, przykrywamy i dusimy, aż kalafior zmięknie. Rybę kroimy w kostkę (lekko ją rozmrażam lub nie) i wraz z sosem pomidorowym i częścią kolendry dodajemy do curry. Mieszamy i dusimy około 5-7 minut. Gotowe danie posypujemy kolendrą lub inną zieleniną. Dobre też z ryżem.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz