MANGO LASSI to tradycyjny indyjski i pakistański napój na bazie mango i jogurtu naturalnego lub mleka. Dla mnie obowiązkowa pozycja w każdej orientalnej knajpie. Do zrobienia w domu potrzebujecie mango, blendera i pięciu minut. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE / SZKLANKI
2 dojrzałe mango
400 g jogurtu greckiego lub naturalnego (jogurt można zastąpić mlekiem kokosowym)
Opcjonalne: ½ szklanki wody, 1 łyżeczka miodu, szczypta kardamonu lub cynamonu
WYKONANIE
Mango myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera wraz z jogurtem. Dokładnie miksujemy. Ja lubię gęste mango lassi, jeśli jednak stwierdzicie, że koktajl dla Was jest za gęsty – w czasie miksowania dolejcie pół szklanki wody (no chyba, że robicie na mleku – wtedy konsystencja powinna być odpowiednia bez dolewania wody). Mango lassi można dosłodzić miodem i przyprawić kardamonem lub cynamonem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce. Smacznego 😉