Wiśnie, maliny lub czarna porzeczka. Do tego buraki i coś słodkiego: banan lub daktyle. Albo miód. I przyprawy. Lubię kardamon do wiśni, ale równie smacznie wypada cynamon lub świeże zioła. Mięta, bazylia, w wersji nieco bardziej wytrawnej – tymianek z chili. Koktajle, zwłaszcza te wakacyjne, mają to do siebie, że można je miksować, miksować i miksować i zawsze wyjdzie z tego coś smacznego.
Pamiętajcie o tym, że najzdrowsze koktajle stanowią połączenie owoców z warzywami. Mają mniej kalorii i cukru, a także więcej cennego błonnika, który sprzyja i zdrowiu i odchudzaniu. Jeśli możecie – nie obierajcie warzyw i owoców, to właśnie pod skórką kryje się mnóstwo witamin i składników odżywczych. Zamiast cukru krystalicznego – banany, daktyle lub po prostu inne słodkie owoce, których w sezonie jest mnóstwo.
Miksujcie na zdrowie!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
1 burak (ok. 150 g)
1 szklanka wydrylowanych wiśni (ok. 250 g)
1 banan
1/3 łyżeczki zielonego kardamonu
½ szklanki wody
PRZEPIS
Buraka albo porządnie szorujemy albo obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy z dodatkiem połowy szklanki wody. Kiedy się rozdrobni dorzucamy wiśnie, banana i kardamon. Miksujemy na gładko. Gotowe!
Można przechowywać w lodówce przez cały dzień. Przed podaniem wymieszać (będzie się rozwarstwiać).