Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

przez Joanna
0 Skomentuj
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY

Kurczakowa rywalizacja and the Oscar goes to….

Pieczone skrzydełka w panierce w stylu amerykańskim to jeden z przepisów, który razem z Tomkiem Królikowskim (klik!) mieliśmy okazję przygotować w kuchni programu Pytanie na Śniadanie w miniony czwartek. Obecna na miejscu młodzież zawyrokowała, że właśnie ten przepis (klik!), którego autorem był Tomek – jest absolutnie najlepszy. Nie pozostało mi więc nic innego, jak po powrocie do domu zakasać rękawy i zrobić powtórkę. Dla tej młodzieży właśnie.

Skrzydełka? Tylko w chrupiącej panierce!

I ani obłędne jamajskie curry z drobiowymi skrzydełkami (klik!) ani skrzydełka w cieście piwnym (które ochrzciliśmy kurczakopączkami – zobaczcie dlaczego – klik!) ani też porządna klasyka w marynacie miodowo-musztardowej (klik!), no po prostu nic! Tylko chrupiąca panierka. Pułkownik Sanders byłby zachwycony, choć my chyba bardziej, bo przepis Tomka to absolutny pyszny hit.

Proszę nie zjeść wszystkich płatków kukurydzianych na śniadanie!

Na przygotowanie tych pysznych skrzydełek będziecie potrzebować chwili (chodzi głównie o marynowanie mięsa, bo sam przepis jest mało czasochłonny), ale uwierzcie mi, że warto. Najpierw skrzydełka cierpliwie marynują się w zalewie jogurtowej. A potem – hop do chrupiącej panierki, która w połowie składa się z klasycznych płatków kukurydzianych. Od razu rozwieram wątpliwości – tak, chodzi o te zwykłe, śniadaniowe, mogą być również dosładzane (darowałabym sobie jednak wersję z owocowymi i czekoladowymi polewami ?)

PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY

Kapusta pekińska lubi skrzydełka

Do zestawu – surówka z kapusty pekińskiej ze smakowitymi dodatkami i dressingiem majonezowo-śmietanowym. Zrezygnowałam dzisiaj z extra ziemniaczków czy frytek – skrzydełkom towarzyszyła jedynie kapusta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby do piekarnika dorzucić ziemniaki albo po prostu usmażyć frytki.

PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY

Domowy bulion z resztek kurczaka

W przepisie (jak zresztą zaraz zobaczycie) ze skrzydełek odcinamy lotki (czyli ten ostatni najcieńszy kawałek). Nie wyrzucajcie ich jednak, bo po dodaniu odrobiny włoszczyzny można ugotować z nich pyszny bulion. Co też zrobiłam i następny przepis na blogu będzie pyszną zupką właśnie na bazie skrzydełkowego rosołku.

Do dzieła!

Przepis – Pieczone skrzydełka w panierce w stylu amerykański z surówką z kapusty pekińskiej

SKŁADNIKI
1 kg skrzydełek drobiowych

MARYNATA – SKŁADNIKI
500 g jogurtu
100 ml mleka
Po 1 łyżce: sól, pieprz cayenne, słodka papryka, oregano, czosnek granulowany (lub 2-3 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę)

PANIERKA – SKŁADNIKI
200 g płatków kukurydzianych (pokruszone wszystkie lub część)
200 g mąki pszennej
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

DODATKOWO: woda wymieszana z olejem (pół na pół) np. ½ szklanki

DO PODANIA (do wyboru): keczup, musztarda, majonez (u mnie keczup z tego przepisu – klik!)

SURÓWKA – SKŁADNIKI
1 (mała) kapusta pekińska
2-3 ogórki kiszone
1 marchewka
1 jabłko (kwaśne)
½ puszki kukurydzy
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

SURÓWKA – SOS
2-3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 (płaska) łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki mielonego kminku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sól i pieprz do smaku

SKRZYDEŁKA – PRZEPIS
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć najcieńszy (ostatni) kawałek czyli lotkę (z odciętych końcówek można ugotować bulion z dodatkiem włoszczyzny).

Dzień wcześniej (lub minimum 2-3 godziny):
Połączyć składniki marynaty i wymieszać w dużym naczyniu ze skrzydełkami. Nakryć szczelnie folią i odstawić w chłodne miejsce.

Wymieszać składniki panierki (najlepiej w dużej misce lub w pudełku) i odstawić. Ze skrzydełek zdjąć nadmiar marynaty. Zostawić jednak jej warstwę – na tyle grubą, aby panierka miała do czego przylgnąć. Partiami wkładać skrzydełka do pojemnika z panierką i obtaczać je ze wszystkich stron (można również zamknąć je w pudełku i porządnie nim potrząsnąć).

Opanierowane skrzydełka układać na blasze (lub w formie) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec od 40 do 60 minut (zależnie od jakości mięsa; upieczone powinno odchodzić od kości).

Uwaga! W czasie pieczenia odwrócić skrzydełka 2-3 razy i z każdym razem skropić wodą wymieszaną z olejem (robię to za pomocą silikonowego pędzla).

SURÓWKA – PRZEPIS
Składniki sosu wymieszać w kubeczku i odstawić.
Kapustę pekińską cienko poszatkować w poprzek (czyli pokroić w cieniutkie duże plastry – w czasie mieszania sama rozpadnie się na krótsze paseczki). Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórki posiekać w półplasterki lub kostkę. Dodać pół puszki (opłukanej) kukurydzy oraz posiekaną natkę. Wymieszać z sosem około 30 minut przed podaniem i odstawić. Przed nałożeniem na talerze raz jeszcze wymieszać.

PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PANIERCE W STYLU AMERYKAŃSKIM Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz