Strona główna PRZEPISYCHLEB, BUŁKI I SŁONE WYPIEKI CHLEB KALAFIOROWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM (pieczony w garnku)

CHLEB KALAFIOROWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM (pieczony w garnku)

przez Joanna
0 Skomentuj
CHLEB KALAFIOROWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM (pieczony w garnku) KUCHNIA JOANNY

Był już chleb dyniowy (klik!), pora na nieco bardziej wytrawny wypiek – chleb kalafiorowy z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i suszonej cebuli. Chleb już sam w sobie stanowi doskonały posiłek – wystarczy go posmarować masłem (najlepiej jeszcze lekko ciepły) i gotowe! Oczywiście nadaje się również do przygotowania kanapek z warzywami, serem lub wędliną, nie próbowałabym jednak smarować go dżemem! Choć z drugiej strony, jeśli można jeść ser żółty z konfiturami (tak, to ja!), to czemu nie kalafiora.

Chleb upiekłam w żeliwnym garnku. Jak donosi Internet wypieki z garnka również dobrze udają się w naczyniach żaroodpornych (warunek to bardzo szczelna pokrywka), więc można próbować. Jeśli nie macie ani jednego ani drugiego to włóżcie ciasto do wyrastania w posmarowaną masłem i wysypaną otrębami formę. Kiedy chleb wyrośnie (powinien wypełnić całą sporą formę np. 28 x 13 cm) posmarujcie wierzch rozmąconym jajkiem (lub mlekiem) i wstawcie go do piekarnika na 45 minut (200 stopni góra / dół). Również się upiecze i będzie nieco inny, ale na pewno pyszny.

Jeśli chodzi o dodatki – wybrałam suszoną cebulę i czosnek niedźwiedzi. Fajnym dodatkiem byłaby też odrobina tymianku, ziół prowansalskich albo gałki muszkatołowej. Nie doprawiajcie jednak chleba wszystkim naraz, bo takie dania nie smakują potem niczym konkretnym. Fajnie jednak móc poczuć, że je się chleb z czosnkiem albo ziołami, a nie z „czymś bliżej niezidentyfikowanym, co być może jest cebulą, a być może kiełbasą”. No wiemy, jak jest. Do dzieła!

Przyda się garnek żeliwny z pokrywką lub szczelne naczynie żaroodporne.

SKŁADNIKI
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
400 g surowego kalafiora
200 ml mleka
7 g drożdży suszonych lub 21 g świeżych
1 łyżeczka miodu (lub cukru)
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki suszonej cebuli
2-3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

CHLEB KALAFIOROWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM (pieczony w garnku) KUCHNIA JOANNY


WYKONANIE
Kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy.

Jeśli używamy świeżych drożdży:
Kruszymy je do miseczki, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i odstawiamy na kwadrans, aż ruszą. Następnie łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto jak niżej.

Jeśli używamy suszonych drożdży:
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól, czosnek i cebulę. Podgrzewamy lekko mleko, rozpuszczamy w nim miód i razem ze startym kalafiorem dodajemy do mąki. Mieszamy ciasto przez około 5-7 minut. Używam do tego celu robota kuchennego z hakiem. Ciasto będzie dosyć rzadkie i klejące.

Nakrywamy miskę ręcznikiem kuchennym lub folią i odstawiamy chleb do wyrośnięcia na ok. 1 do 1,5 godz. Ciasto znacznie zwiększy swoją obojętność (będzie dwa razy większe).

Do zimnego piekarnika wstawiamy żeliwny garnek (razem z pokrywką) i nagrzewamy do 200 stopni.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i formujemy okrągły bochenek. Robię to w ten sposób, że zagarniam dłońmi chleb od spodu i jednocześnie nim obracam. Jeśli będzie dobrze podsypany mąką nie powinno być z tym problemu.

Wyjmujemy nagrzany garnek, zdejmujemy pokrywkę i wkładamy do niego chleb. Przykrywamy i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy do razu z garnka i studzimy na kuchennej kratce! Gotowe!

0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz