Mleczarnia w Strzałkowie
Keto chleb na bazie twarogu wiejskiego to kulinarny hołd dla mojego absolutnie ulubionego producenta nabiału. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie (klik!) to przedsiębiorstwo, które szturmem zdobywa kolejne sklepowe półki z serami i masłem. I wiecie co? Chyba nie znam nikogo, kto po spróbowaniu twarogu czy jogurtu, nie dołączyłby do grona strzałkowskich fanów.
Twaróg śmietankowy numer jeden!
O historii spółdzielni poczytacie na jej stronie internetowej. Ja zaś wymieniam produkty, którym jestem wierna od lat. Numer 1 to Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa (klik!). Idealnie kremowy, i maślany, świetny do kanapek, ciast i zapiekanek. Kolejny numer 1 (tu chyba będą same jedynki na podium) to Jogurt Śmietankowy Wiejski (klik!) w charakterystycznym niebieskim opakowaniu. Dyplomy i puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opisany wierszem przez Internet i kulinarną blogosferę. Ja zaś dodam prozaicznie tylko tyle, że jest najlepszy: to jogurt idealny.
Trzeci numer jeden na nabiałowej liście przebojów
Poza tym zsiadłe mleko, kefiry i maślanka. Masło! Genialne masło o świetnej konsystencji. Aż szkoda go do wypieków! Zostawicie je do smarowania świeżego pieczywa. I mój osobisty trzeci numer 1 – Twaróg Chudy (klik!), który właściwie smakuje i wygląda jak twaróg tłusty popularnych producentów. Żadnej suchej masy, żadnego kruszenia się – zapomnijcie o tym! Twaróg chudy (tylko 0,5 g tłuszczu w 100 g produktu!) jest bowiem odchudzonym twarożkiem, który będzie śnić się Wam po nocach. A ze szczypiorkiem i rzodkiewką – wspomniana wyżej poezja.
Ulubiony twaróg wiejski do wypieku keto chleba
Do wypieku dzisiejszego chleba użyłam Twarogu Wiejskiego ze Strzałkowa (klik!) To twaróg o niższej zawartości tłuszczy niż ten śmietankowy, ale nadal wilgotny, kremowy i idealnie rozpadający się pod naciskiem widelca. Do jego rozdrobnienia nie będzie potrzebna nawet praska! Odrobina jogurtu śmietankowego i mnóstwo pysznych ziaren: słonecznik, siemię lniane, nasiona babki płesznik i nasiona chia. Jajka i odrobina oleju koksowego (który oczywiście można zastąpić strzałkowskim masłem).
Trzyyyy czteeery… start!
Chleb przygotowuje się do pieczenia w trzy minuty! To wyjątkowo ekspresowy wypiek. A jak smakuje? Pysznie! Jest miękki i wypełniony ziarnami. Śmiało można robić z niego i wytrawne i słodkie kanapki. Nie przepadam za keto-wypiekami na bazie mąki migdałowej czy kokosa, bo mocno zmieniają smak. Ten wypiek jest w miarę neutralny. Do dzieła!
Za prezent czyli świeżą dostawę ulubionego nabiału dziękuję SMU Strzałkowo
Przepis – Keto chleb (bez mąki) na bazie twarogu wiejskiego
SKŁADNIKI NA FOREMKĘ około 15 x 5 cm
200 g twarogu wiejskiego „Strzałkowo”
100 g jogurtu śmietankowego wiejskiego „Strzałkowo”
3 jajka
15 g oleju kokosowego (rozpuszczonego i przestudzonego)
70 g pestek słonecznika
70 g siemienia lnianego (złote lub brązowe)
30 g nasion chia
30 g nasion babki płesznik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować (mieszadłem w mikserze planetarnym albo mikserem ręcznym). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę (jest rzadka), posypać ziarnami np. słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 50 minut. Po upieczeniu odstawić (w foremce) na 5 minut, następnie wyjąć chleb z formy, zdjąć papier i postawić na kratce kuchennej do wystudzenia.
13 komentarzy
Nigdzie nie pisze czy pięć do suchego patyczka…?
Ten chleb to złoto ♥️♥️♥️ W końcu znalazłam keto chleb, który nie ma zapachu jajek. Jego smak jest zbliżony do chleba słonecznikowego, ktory kupowałam, gdy jadłam mąkę. Bardzo Pani dziękuje za ten przepis ????
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. To też jeden z moich ulubionych keto-wypieków (właśnie ze względu na brak aromatu jajek 😉
Chlebek bardzo …bardzo smaczny. Od chwili kiefy natknęłam się na przepis na Twoim blogu zagościł juz na stałe w moim domu.Dziękuję za inspirację na codzienne pieczywo:))
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂 Pozdrawiam
A mój po 40 minutach zaczął się przypalać więc przepiękna na dół . Po 50 minutach jest lekko mokry w środku. I co urósł to praktycznie opadł. Co robię nie tak?
Dzień dobry, jakim twarogiem zastąpić ten ze Strzałkowa, w moim regionie nie ma produktów z tej mleczarni. Pozdrawiam????
Dzień dobry, jakimkolwiek tłustym, pozdrawiam
Supet przepis. Udał się świetnie. Jestem zaskoczona smakiem. Pozdrawiam
Policzył może ktoś kcal?
Robię już drugi raz, jest na prawdę pyszny. Dziękuję za przepis ????♥️
Jest obłędnie cudowny, dziękuję bardzo za przepis.
Najlepszy przepis na chleb bez mąki jaki do tej pory robiłam. Dziękuję bardzo ????