
Mleczarnia w Strzałkowie
Keto chleb na bazie twarogu wiejskiego to kulinarny hołd dla mojego absolutnie ulubionego producenta nabiału. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie (klik!) to przedsiębiorstwo, które szturmem zdobywa kolejne sklepowe półki z serami i masłem. I wiecie co? Chyba nie znam nikogo, kto po spróbowaniu twarogu czy jogurtu, nie dołączyłby do grona strzałkowskich fanów.
Twaróg śmietankowy numer jeden!
O historii spółdzielni poczytacie na jej stronie internetowej. Ja zaś wymieniam produkty, którym jestem wierna od lat. Numer 1 to Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa (klik!). Idealnie kremowy, i maślany, świetny do kanapek, ciast i zapiekanek. Kolejny numer 1 (tu chyba będą same jedynki na podium) to Jogurt Śmietankowy Wiejski (klik!) w charakterystycznym niebieskim opakowaniu. Dyplomy i puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opisany wierszem przez Internet i kulinarną blogosferę. Ja zaś dodam prozaicznie tylko tyle, że jest najlepszy: to jogurt idealny.
Trzeci numer jeden na nabiałowej liście przebojów
Poza tym zsiadłe mleko, kefiry i maślanka. Masło! Genialne masło o świetnej konsystencji. Aż szkoda go do wypieków! Zostawicie je do smarowania świeżego pieczywa. I mój osobisty trzeci numer 1 – Twaróg Chudy (klik!), który właściwie smakuje i wygląda jak twaróg tłusty popularnych producentów. Żadnej suchej masy, żadnego kruszenia się – zapomnijcie o tym! Twaróg chudy (tylko 0,5 g tłuszczu w 100 g produktu!) jest bowiem odchudzonym twarożkiem, który będzie śnić się Wam po nocach. A ze szczypiorkiem i rzodkiewką – wspomniana wyżej poezja.

Ulubiony twaróg wiejski do wypieku keto chleba
Do wypieku dzisiejszego chleba użyłam Twarogu Wiejskiego ze Strzałkowa (klik!) To twaróg o niższej zawartości tłuszczy niż ten śmietankowy, ale nadal wilgotny, kremowy i idealnie rozpadający się pod naciskiem widelca. Do jego rozdrobnienia nie będzie potrzebna nawet praska! Odrobina jogurtu śmietankowego i mnóstwo pysznych ziaren: słonecznik, siemię lniane, nasiona babki płesznik i nasiona chia. Jajka i odrobina oleju koksowego (który oczywiście można zastąpić strzałkowskim masłem).

Trzyyyy czteeery… start!
Chleb przygotowuje się do pieczenia w trzy minuty! To wyjątkowo ekspresowy wypiek. A jak smakuje? Pysznie! Jest miękki i wypełniony ziarnami. Śmiało można robić z niego i wytrawne i słodkie kanapki. Nie przepadam za keto-wypiekami na bazie mąki migdałowej czy kokosa, bo mocno zmieniają smak. Ten wypiek jest w miarę neutralny. Do dzieła!
Za prezent czyli świeżą dostawę ulubionego nabiału dziękuję SMU Strzałkowo
Przepis – Keto chleb (bez mąki) na bazie twarogu wiejskiego
SKŁADNIKI NA FOREMKĘ około 15 x 5 cm
200 g twarogu wiejskiego „Strzałkowo”
100 g jogurtu śmietankowego wiejskiego „Strzałkowo”
3 jajka
15 g oleju kokosowego (rozpuszczonego i przestudzonego)
70 g pestek słonecznika
70 g siemienia lnianego (złote lub brązowe)
30 g nasion chia
30 g nasion babki płesznik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować (mieszadłem w mikserze planetarnym albo mikserem ręcznym). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę (jest rzadka), posypać ziarnami np. słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 50 minut. Po upieczeniu odstawić (w foremce) na 5 minut, następnie wyjąć chleb z formy, zdjąć papier i postawić na kratce kuchennej do wystudzenia.

