Strona główna PRZEPISYCHLEB, BUŁKI I SŁONE WYPIEKI KETO CHLEB (BEZ MĄKI) NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO

KETO CHLEB (BEZ MĄKI) NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO

przez Joanna
13 komentarzy
KETO CHLEB NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO KUCHNIA JOANNY

Mleczarnia w Strzałkowie

Keto chleb na bazie twarogu wiejskiego to kulinarny hołd dla mojego absolutnie ulubionego producenta nabiału. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie (klik!) to przedsiębiorstwo, które szturmem zdobywa kolejne sklepowe półki z serami i masłem. I wiecie co? Chyba nie znam nikogo, kto po spróbowaniu twarogu czy jogurtu, nie dołączyłby do grona strzałkowskich fanów.

Twaróg śmietankowy numer jeden!

O historii spółdzielni poczytacie na jej stronie internetowej. Ja zaś wymieniam produkty, którym jestem wierna od lat. Numer 1 to Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa (klik!). Idealnie kremowy, i maślany, świetny do kanapek, ciast i zapiekanek. Kolejny numer 1 (tu chyba będą same jedynki na podium) to Jogurt Śmietankowy Wiejski (klik!) w charakterystycznym niebieskim opakowaniu. Dyplomy i puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Opisany wierszem przez Internet i kulinarną blogosferę. Ja zaś dodam prozaicznie tylko tyle, że jest najlepszy: to jogurt idealny.

Trzeci numer jeden na nabiałowej liście przebojów

Poza tym zsiadłe mleko, kefiry i maślanka. Masło! Genialne masło o świetnej konsystencji. Aż szkoda go do wypieków! Zostawicie je do smarowania świeżego pieczywa. I mój osobisty trzeci numer 1 – Twaróg Chudy (klik!), który właściwie smakuje i wygląda jak twaróg tłusty popularnych producentów. Żadnej suchej masy, żadnego kruszenia się – zapomnijcie o tym! Twaróg chudy (tylko 0,5 g tłuszczu w 100 g produktu!) jest bowiem odchudzonym twarożkiem, który będzie śnić się Wam po nocach. A ze szczypiorkiem i rzodkiewką – wspomniana wyżej poezja.

KETO CHLEB NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO KUCHNIA JOANNY

Ulubiony twaróg wiejski do wypieku keto chleba

Do wypieku dzisiejszego chleba użyłam Twarogu Wiejskiego ze Strzałkowa (klik!) To twaróg o niższej zawartości tłuszczy niż ten śmietankowy, ale nadal wilgotny, kremowy i idealnie rozpadający się pod naciskiem widelca. Do jego rozdrobnienia nie będzie potrzebna nawet praska! Odrobina jogurtu śmietankowego i mnóstwo pysznych ziaren: słonecznik, siemię lniane, nasiona babki płesznik i nasiona chia. Jajka i odrobina oleju koksowego (który oczywiście można zastąpić strzałkowskim masłem).

KETO CHLEB NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO KUCHNIA JOANNY

Trzyyyy czteeery… start!

Chleb przygotowuje się do pieczenia w trzy minuty! To wyjątkowo ekspresowy wypiek. A jak smakuje? Pysznie! Jest miękki i wypełniony ziarnami. Śmiało można robić z niego i wytrawne i słodkie kanapki. Nie przepadam za keto-wypiekami na bazie mąki migdałowej czy kokosa, bo mocno zmieniają smak. Ten wypiek jest w miarę neutralny. Do dzieła!

Za prezent czyli świeżą dostawę ulubionego nabiału dziękuję SMU Strzałkowo

Przepis – Keto chleb (bez mąki) na bazie twarogu wiejskiego

SKŁADNIKI NA FOREMKĘ około 15 x 5 cm

200 g twarogu wiejskiego „Strzałkowo”
100 g jogurtu śmietankowego wiejskiego „Strzałkowo”
3 jajka
15 g oleju kokosowego (rozpuszczonego i przestudzonego)
70 g pestek słonecznika
70 g siemienia lnianego (złote lub brązowe)
30 g nasion chia
30 g nasion babki płesznik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE
Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zmiksować (mieszadłem w mikserze planetarnym albo mikserem ręcznym). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę (jest rzadka), posypać ziarnami np. słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec 50 minut. Po upieczeniu odstawić (w foremce) na 5 minut, następnie wyjąć chleb z formy, zdjąć papier i postawić na kratce kuchennej do wystudzenia.

KETO CHLEB NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO KUCHNIA JOANNY
KETO CHLEB NA BAZIE TWAROGU WIEJSKIEGO KUCHNIA JOANNY
13 komentarzy
18

Możesz również chcieć zobaczyć...

13 komentarzy

Klaudia 29 lipca, 2023 - 2:33 pm

Nigdzie nie pisze czy pięć do suchego patyczka…?

Reply
Karolina 12 sierpnia, 2023 - 8:37 am

Ten chleb to złoto ♥️♥️♥️ W końcu znalazłam keto chleb, który nie ma zapachu jajek. Jego smak jest zbliżony do chleba słonecznikowego, ktory kupowałam, gdy jadłam mąkę. Bardzo Pani dziękuje za ten przepis ????

Reply
Joanna 30 listopada, 2023 - 5:26 am

Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. To też jeden z moich ulubionych keto-wypieków (właśnie ze względu na brak aromatu jajek 😉

Reply
Mirka 24 września, 2023 - 10:54 am

Chlebek bardzo …bardzo smaczny. Od chwili kiefy natknęłam się na przepis na Twoim blogu zagościł juz na stałe w moim domu.Dziękuję za inspirację na codzienne pieczywo:))

Reply
Joanna 30 listopada, 2023 - 5:22 am

Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził 🙂 Pozdrawiam

Reply
Karolina 3 grudnia, 2023 - 7:48 pm

A mój po 40 minutach zaczął się przypalać więc przepiękna na dół . Po 50 minutach jest lekko mokry w środku. I co urósł to praktycznie opadł. Co robię nie tak?

Reply
Bożena 19 lutego, 2024 - 9:48 am

Dzień dobry, jakim twarogiem zastąpić ten ze Strzałkowa, w moim regionie nie ma produktów z tej mleczarni. Pozdrawiam????

Reply
Joanna 23 marca, 2024 - 8:03 am

Dzień dobry, jakimkolwiek tłustym, pozdrawiam

Reply
Ewa 20 lutego, 2024 - 8:34 pm

Supet przepis. Udał się świetnie. Jestem zaskoczona smakiem. Pozdrawiam

Reply
Jessi 16 marca, 2024 - 8:08 pm

Policzył może ktoś kcal?

Reply
Agnieszka 12 czerwca, 2024 - 12:36 pm

Robię już drugi raz, jest na prawdę pyszny. Dziękuję za przepis ????♥️

Reply
Agnieszka 17 czerwca, 2024 - 5:08 pm

Jest obłędnie cudowny, dziękuję bardzo za przepis.

Reply
Małgorzata 3 lipca, 2024 - 8:42 am

Najlepszy przepis na chleb bez mąki jaki do tej pory robiłam. Dziękuję bardzo ????

Reply

Zostaw komentarz