Wypiek z bardzo ciekawego ciasta z dodatkiem jogurtu. Zrobicie z niego i paluchy, i bułki i inne słodko – słone wypieki. Swoje paluchy zrobiłam z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera Tuchel (dojrzewający ser koryciński o słodko-orzechowym posmaku), równie smaczne będą z dodatkiem salami, szynki, tuńczyka, parmezanu, mozarelli lub innego ulubionego sera. Nie zapomnijcie o ziołach!
SKŁADNIKI – około 10 sztuk (krótkich)
500 g mąki pszennej typ 00 lub tortowa
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
200 g jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
DO ŚRODKA
Kilka łyżek sosu pomidorowego (wybrałam z dodatkiem oliwek i kaparów)
4-6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej wędliny)
4-6 plastrów sera
Zioła: mieszanka ziół do pizzy lub tymianek, oregano, bazylia
Sól
Dodatkowo: rozmącone jajko
PRZEPIS
Mleko lekko podgrzewamy, mieszamy z jogurtem, cukrem i jajkiem.
Jeśli używamy suszonych drożdży: mieszamy je z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (około 10 minut). Odstawiamy na 1 godz. Do wyrośnięcia.
Jeśli używamy świeżych drożdży: rozpuszczamy je w kilku łyżkach mleka, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (powierzchnia całej stolnicy lub maty), smarujemy cienko sosem pomidorowym i na połowie prostokąta układamy wędlinę, ser i zioła. Przykrywamy drugą częścią ciasta, dogniatamy na bokach i kroimy na wąskie paski. Każdy pasek zwijamy spiralnie i układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 15 do lekkiego podrośnięcia. Smarujemy jajkiem, posypujemy ziołami (lub solą) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Studzimy na kratce.