Strona główna PRZEPISYCHLEB, BUŁKI I SŁONE WYPIEKI WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM

WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM

przez Joanna
2 komentarze
WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM _KUCHNIA JOANNY

Czy są tu wielbiciele lubelskich cebularzy z makiem?

Muffiny z makiem, cebulą i serem to propozycja dla wszystkich fanów cebularzy lubelskich. I nie tylko! Oczywiście cebularz to pierwsze, co przychodzi na myśl, po ugryzieniu babeczki wypełnionej aromatycznie przesmażoną cebulką i chrupiącymi ziarenkami maku. Ciasto przygotowane na gęstej śmietanie i mleku jest lekkie i puszyste, starty ser nadaje mu lekko wilgotnej konsystencji. Uwierzcie mi – to muffinki idealne. W sam raz na śniadanie albo pyszną przekąskę. Można je podać w towarzystwie ulubionej sałatki albo kremowej zupy. Właśnie robię krem z brokułów!

Cukrowa, perłowa czy zwyczajna?

Lubię wszystkie rodzaje cebuli – od klasycznej (czyli żółtej), przez cukrową, szalotkę, czerwoną i perłową. Ale tu, jak dla mnie, najbardziej pasuje ta najzwyklejsza. Przyrumieniłam ją na łyżce oleju, wymieszałam ze startym cheddarem (możecie wybrać również inny ser) i zanurzyłam w cieście. To jeden z tych przepisów, który zawsze wychodzi. I który można fajnie zmieniać. Ulubione przyprawy, rodzaj sera, czy cebuli. A zamiast maku – sezam. Zaszalejcie w kuchni; to właśnie jest najfajniejsze w gotowaniu.

Odpalajcie piekarniki!

Babeczki wkładałam do dosyć niskich papilotek (zobaczcie na zdjęciach) i piekłam ok. 28 minut (do suchego patyczka). Jeśli użyjecie większych foremek, czas pieczenia trzeba nieco będzie wydłużyć. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone, ale postarajcie się go nie przesuszyć. Lekko zarumienione muffinki z mięciutkim środkiem są najlepsze.

Odrobinka keczupu…

I taaaak, oczywiście, że świetnie smakują z keczupem. Wybitnie ? Zresztą sami musicie spróbować! Albo z gęstym jogurtem. Sosem śmietanowym z czosnkiem. Albo… Do dzieła!

WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM_KUCHNIA JOANNY

Przepis – Muffiny z makiem, cebulą i serem

SKŁADNIKI NA 10-12 SZTUK
Szklanka ma 250 ml
1 duża cebula (ok. 130 g)
1 ząbek czosnku

300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

80 g tartego sera (np. cheddar)
1 jajko
1 szklanka gęstej śmietany (18%)
¼ szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE
Na łyżce oleju usmażyć na złoto posiekaną w kostkę cebulę i czosnek (lekko posolić). Przestudzić.

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre razem z tartym serem i cebulą. Następnie wszystko połączyć i krótko wymieszać. Ciasto będzie dosyć gęste i plastyczne. Nakładać masę łyżką do papilotek. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Najlepiej smakują przestudzone (studzić na kratce).

WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM _KUCHNIA JOANNY

WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM_KUCHNIA JOANNY
WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM_KUCHNIA JOANNY
WYTRAWNE MUFFINY Z MAKIEM, CEBULĄ I SEREM_KUCHNIA JOANNY
2 komentarze
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

Marcelina Styczeń 24, 2023 - 12:50 pm

Cebularz, cebularz <3 mogę tylko powiedzieć, że kiedyś robiłam cebularze ( jestem z Podlasia) ale nigdy nie z makiem. Ja do tego wybrałam szalotkę, a mak daje taki charakterystyczny smak. Myślę, że to rewelacyjny starter czy też dodatek do takich wieczorów w gronie znajomych 🙂 Jak to na Podlasiu by powiedzieli, że do zagrychy po bimberek by było idealne 🙂 pozdrawiam serdecznie!

Reply
anaia Luty 1, 2023 - 2:41 pm

mniam

Reply

Zostaw komentarz