Nieco egzotyczne marchewki
Uwielbiam warzywa z grilla. Są pyszne, kolorowe i stanowią wspaniały dodatek do głównych dań. Albo smaczne danie samo w sobie, jeśli tylko takie lubimy. Marchewki to bardzo wdzięczny temat do grillowania. Młode warzywa wrzucamy w całości, wcześniej smarując marynatą. Starsze kroimy na połówki lub w grubsze ukośne plastry – na tyle niewielkie, aby szybko się upiekły. Zresztą sami zobaczcie, jak wspaniale wyglądają.
Sos tahini i smaczne dodatki
Nasze upieczone marchewki będą potrzebować odpowiednich dodatków. Sosu jogurtowego i świeżych ziół, które podkreślą ich smak. Do tego garść ulubionych orzechów i pestek owocu granata. Nie bójcie się eksperymentować ze smakami i przyprawami. Uwielbiam kumin, ale również smaczna będzie ostra papryka albo mielona kolendra. Zamiast czerwonych i kwaśnych pestek – świeże winogrona, wrzucone na chwilę na ruszt brzoskwinie (lub arbuz!) albo zerwana z krzaczka borówka amerykańska. Warzywa lubią owoce, ten duet zawsze sprawdza się idealnie.
Niebo nad Saharą
Uwielbiam pięknie jeść. Pomarańczowe młode marchewki złociły się na grillu niczym letnie zachodzące słońce. Brakowało nam tylko błękitu nieba. I kiedy ja pilnowałam rozgrzanego rusztu, mój ulubiony sklep TGhome wybierał odpowiednią porcelanę. Gotowe warzywa trafiły na wspaniały niebieski talerz marki Verlo z kolekcji CHOCO. Mocno zarysowany czekoladowy rant (stąd Choco) dodaje niesamowitego uroku. W ostatnim przepisie na sałatkę z kiwi i ogórków (klik!) pokazałam Wam porcelanowe talerze z linii SAMTO – zobaczcie jak bardzo różnią się te kolekcje. I jak wspaniale się prezentują; wakacyjne niebo i piaski Sahary! Piękne, prawda?
Jak tu gorąco!
Dodam jeszcze (muszę!), że talerze są wypalane w temperaturze 1380 stopni, co niby miało im dawać wyjątkową trwałość. I wiecie co? Dało! Ale o tym, co zostało ze stosu różnorakiej porcelany, który wypadł mi z regału – już na stronie z ogórkową sałatką… (klik!)
Bierzmy się do pracy, będzie pysznie!
Przepis powstał we współpracy reklamowej ze sklepem TGhome – dystrybutorem porcelany Verlo oraz słoików Weck, w których znalazły się sosy i dodatki. Wszystkie widoczne na zdjęciach miski, miseczki i talerze pochodzą ze sklepu TGhome.
Grillowane młode marchewki w sosie tahini z granatem i orzechami
SKŁADNIKI
1 pęczek młodej marchewki (około 500-600 g)
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
sól i pieprz
SOS TAHINI
1 kubeczek jogurtu naturalnego (około 200 g)
2 czubate łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki kuminu, sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki wody (do rozrzedzenia sosu)
DODATKI
1 owoc granatu (pestki)
3 łyżki posiekanych ulubionych orzechów (laskowe, włoskie, pistacje, pekan)
1 łyżka posiekanej kolendry (natki pietruszki, mięty lub dymki)
PRZEPIS
Marchewki dokładnie umyć (nie obierać) i posmarować olejem wymieszanym z miodem oraz posypać odrobiną soli i pieprzu. Grillować warzywa na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym, aż zmiękną i ładnie się zarumienią. Zajmie to około 12-15 minut, zależnie od rodzaju grilla oraz grubości marchewek. Na patelni należy odwrócić marchewki w połowie grillowania. Na grillu węglowym najlepiej użyć tacki przeznaczonej do grillowania warzyw.
Składniki sosu dokładnie wymieszać lub zblendować. Jeśli będzie zbyt gęsty – stopniowo dolewać wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polać marchewki i podawać posypane orzechami, pestkami granatu oraz świeżymi ziołami.
1 Skomentuj
Super przepis na imprezkę grillową 🙂