Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE GRILLOWANE MŁODE MARCHEWKI W SOSIE TAHINI Z GRANATEM I ORZECHAMI

GRILLOWANE MŁODE MARCHEWKI W SOSIE TAHINI Z GRANATEM I ORZECHAMI

przez Joanna
1 Skomentuj
Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami

Nieco egzotyczne marchewki

Uwielbiam warzywa z grilla. Są pyszne, kolorowe i stanowią wspaniały dodatek do głównych dań. Albo smaczne danie samo w sobie, jeśli tylko takie lubimy. Marchewki to bardzo wdzięczny temat do grillowania. Młode warzywa wrzucamy w całości, wcześniej smarując marynatą. Starsze kroimy na połówki lub w grubsze ukośne plastry – na tyle niewielkie, aby szybko się upiekły. Zresztą sami zobaczcie, jak wspaniale wyglądają.

Sos tahini i smaczne dodatki

Nasze upieczone marchewki będą potrzebować odpowiednich dodatków. Sosu jogurtowego i świeżych ziół, które podkreślą ich smak. Do tego garść ulubionych orzechów i pestek owocu granata. Nie bójcie się eksperymentować ze smakami i przyprawami. Uwielbiam kumin, ale również smaczna będzie ostra papryka albo mielona kolendra. Zamiast czerwonych i kwaśnych pestek – świeże winogrona, wrzucone na chwilę na ruszt brzoskwinie (lub arbuz!) albo zerwana z krzaczka borówka amerykańska. Warzywa lubią owoce, ten duet zawsze sprawdza się idealnie.

Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami

Niebo nad Saharą

Uwielbiam pięknie jeść. Pomarańczowe młode marchewki złociły się na grillu niczym letnie zachodzące słońce. Brakowało nam tylko błękitu nieba. I kiedy ja pilnowałam rozgrzanego rusztu, mój ulubiony sklep TGhome wybierał odpowiednią porcelanę. Gotowe warzywa trafiły na wspaniały niebieski talerz marki Verlo z kolekcji CHOCO. Mocno zarysowany czekoladowy rant (stąd Choco) dodaje niesamowitego uroku. W ostatnim przepisie na sałatkę z kiwi i ogórków (klik!) pokazałam Wam porcelanowe talerze z linii SAMTO – zobaczcie jak bardzo różnią się te kolekcje. I jak wspaniale się prezentują; wakacyjne niebo i piaski Sahary! Piękne, prawda?

Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami

Jak tu gorąco!

Dodam jeszcze (muszę!), że talerze są wypalane w temperaturze 1380 stopni, co niby miało im dawać wyjątkową trwałość. I wiecie co? Dało! Ale o tym, co zostało ze stosu różnorakiej porcelany, który wypadł mi z regału – już na stronie z ogórkową sałatką… (klik!)

Bierzmy się do pracy, będzie pysznie!

Przepis powstał we współpracy reklamowej ze sklepem TGhome – dystrybutorem porcelany Verlo oraz słoików Weck, w których znalazły się sosy i dodatki. Wszystkie widoczne na zdjęciach miski, miseczki i talerze pochodzą ze sklepu TGhome.

Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami
TGhome i Kuchnia Joanny zapraszają na grilla!

Grillowane młode marchewki w sosie tahini z granatem i orzechami

SKŁADNIKI
1 pęczek młodej marchewki (około 500-600 g)
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
sól i pieprz

SOS TAHINI
1 kubeczek jogurtu naturalnego (około 200 g)
2 czubate łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki kuminu, sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki wody (do rozrzedzenia sosu)

DODATKI
1 owoc granatu (pestki)
3 łyżki posiekanych ulubionych orzechów (laskowe, włoskie, pistacje, pekan)
1 łyżka posiekanej kolendry (natki pietruszki, mięty lub dymki)

PRZEPIS
Marchewki dokładnie umyć (nie obierać) i posmarować olejem wymieszanym z miodem oraz posypać odrobiną soli i pieprzu. Grillować warzywa na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub węglowym, aż zmiękną i ładnie się zarumienią. Zajmie to około 12-15 minut, zależnie od rodzaju grilla oraz grubości marchewek. Na patelni należy odwrócić marchewki w połowie grillowania. Na grillu węglowym najlepiej użyć tacki przeznaczonej do grillowania warzyw.

Składniki sosu dokładnie wymieszać lub zblendować. Jeśli będzie zbyt gęsty – stopniowo dolewać wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polać marchewki i podawać posypane orzechami, pestkami granatu oraz świeżymi ziołami.

Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami
Dodatki i sosy wrzuciłam do poręcznych słoiczków Weck
Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami
Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami
Grillowane młode marchewki z sosie tahini z granatem i orzechami
1 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

1 Skomentuj

Asia z mTower 27 sierpnia, 2024 - 7:57 am

Super przepis na imprezkę grillową 🙂

Reply

Zostaw komentarz