Strona główna DESERY MINI PĄCZKI Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM (DO ZROBIENIA W 15 MINUT)

MINI PĄCZKI Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM (DO ZROBIENIA W 15 MINUT)

przez Joanna
2 komentarze
MINI-PĄCZKI Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM (DO ZROBIENIA W 15 MINUT) KUCHNIA JOANNY

Jak zrobić i usmażyć 30 pączków w kwadrans!

Mini pączki z parmezanem i tymiankiem to wytrawna wersja popularnych pączków robionych na bazie twarogu. Do przygotowania (i usmażenia!) w 15 minut: dokładnie tyle zajmuje wymieszanie składników, uformowanie kuleczek i usmażenie ich w głębokim oleju. Pączki wyrastają ekspresowo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia i sodzie; w tym przypadku nie dodajemy drożdży. Pomijamy wiec cały czasochłonny proces wyrabiania i wyrastania ciasta.

Twaróg, parmezan i zioła

Z dodatków: parmezan i suszony tymianek. Możecie dodać również inny rodzaj tartego sera i np. zioła prowansalskie. Sezam, szynkę, kawałki suszonych pomidorów. Ten niezwykle prosty przepis pięknie przyjmuje wszelkie smakowite dodatki. Bazą ciasta jest twaróg, tłusty lub pełnotłusty. Najlepszy będzie taki, który zawiera w sobie jeszcze sporo serwatki (czyli wilgotny). Używam nabiału ze Strzałkowa, który jest idealny do tego typu przepisów.

Cukier puder i klasyczne pączki

I uwaga, niespodzianka! Jeśli z tego przepisu odejmiecie sól, parmezan i zioła i w zamian dodacie 2-3 łyżki cukru pudru i szczyptę wanilii – zrobicie klasyczne mini-pączki. Proste, prawda? Mówiłam, że ten przepis zniesie wszystko, co smaczne ? Do dzieła! Pączki same się nie zrobią.

MINI-PĄCZKI Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM (DO ZROBIENIA W 15 MINUT) KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI (ok. 30 szt.)
400 g twarogu (tłustego, półtłustego np. Strzałkowo)*
3 jajka (duże)
400 g mąki
75 g parmezanu (drobno startego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
10 g soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
500 ml oleju do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy)

Do podania: serek śmietankowy, szczypiorek
*jeśli twaróg będzie bardzo suchy dodatkowo kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%

PRZEPIS
Twaróg przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Jeśli będzie bardzo suchy wlać 3-4 łyżki mleka lub śmietanki. Do sera dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać (mikserem lub łyżką). Ważne: po dodaniu sody do masy należy od razu przystąpić do lepienia pączków i smażenia.

Posmarować dłonie olejem, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha i lepić kulki. Na patelni rozgrzać olej (175-180 stopni) i partiami smażyć pączki przez 5-6 minut (odwrócić w czasie smażenia kilka razy). Wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia.

Wymieszać serek śmietankowy ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Ostudzone pączki rozkroić (do ¾) i nałożyć odrobinę serka.

MINI-PĄCZKI Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM (DO ZROBIENIA W 15 MINUT) KUCHNIA JOANNY
MINI-PĄCZKI Z PARMEZANEM I TYMIANKIEM (DO ZROBIENIA W 15 MINUT) KUCHNIA JOANNY
2 komentarze
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

Kasia Luty 17, 2023 - 9:24 am

mniam

Reply
Kawa w ziarnach Marzec 14, 2023 - 6:17 pm

Pyszności 😛

Reply

Zostaw komentarz