Jak zrobić i usmażyć 30 pączków w kwadrans!
Mini pączki z parmezanem i tymiankiem to wytrawna wersja popularnych pączków robionych na bazie twarogu. Do przygotowania (i usmażenia!) w 15 minut: dokładnie tyle zajmuje wymieszanie składników, uformowanie kuleczek i usmażenie ich w głębokim oleju. Pączki wyrastają ekspresowo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia i sodzie; w tym przypadku nie dodajemy drożdży. Pomijamy wiec cały czasochłonny proces wyrabiania i wyrastania ciasta.
Twaróg, parmezan i zioła
Z dodatków: parmezan i suszony tymianek. Możecie dodać również inny rodzaj tartego sera i np. zioła prowansalskie. Sezam, szynkę, kawałki suszonych pomidorów. Ten niezwykle prosty przepis pięknie przyjmuje wszelkie smakowite dodatki. Bazą ciasta jest twaróg, tłusty lub pełnotłusty. Najlepszy będzie taki, który zawiera w sobie jeszcze sporo serwatki (czyli wilgotny). Używam nabiału ze Strzałkowa, który jest idealny do tego typu przepisów.
Cukier puder i klasyczne pączki
I uwaga, niespodzianka! Jeśli z tego przepisu odejmiecie sól, parmezan i zioła i w zamian dodacie 2-3 łyżki cukru pudru i szczyptę wanilii – zrobicie klasyczne mini-pączki. Proste, prawda? Mówiłam, że ten przepis zniesie wszystko, co smaczne 😊 Do dzieła! Pączki same się nie zrobią.
SKŁADNIKI (ok. 30 szt.)
400 g twarogu (tłustego, półtłustego np. Strzałkowo)*
3 jajka (duże)
400 g mąki
75 g parmezanu (drobno startego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
10 g soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
500 ml oleju do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy)
Do podania: serek śmietankowy, szczypiorek
*jeśli twaróg będzie bardzo suchy dodatkowo kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%
PRZEPIS
Twaróg przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Jeśli będzie bardzo suchy wlać 3-4 łyżki mleka lub śmietanki. Do sera dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać (mikserem lub łyżką). Ważne: po dodaniu sody do masy należy od razu przystąpić do lepienia pączków i smażenia.
Posmarować dłonie olejem, odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha i lepić kulki. Na patelni rozgrzać olej (175-180 stopni) i partiami smażyć pączki przez 5-6 minut (odwrócić w czasie smażenia kilka razy). Wyjmować na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia.
Wymieszać serek śmietankowy ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Ostudzone pączki rozkroić (do ¾) i nałożyć odrobinę serka.
2 komentarze
mniam
Pyszności 😛