Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI

ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI

przez Joanna
4 komentarze
ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI kuchnia joanny

Szwecja to Ikea, świąteczne pierniczki Pepparkakor oraz oczywiście śledzie. Jakiś czas temu szukając śledziowych przepisów trafiłam na stronę Ambasady Szwecji, gdzie oprócz bezpłatnego kursu języka szwedzkiego, e-booków i pokazów filmowych znalazłam zakładkę kulinarną, prowadzoną przez Michała Godynia – Szefa kuchni w Rezydencji Ambasadora Szwecji. Sami zobaczcie, ile pyszności! KLIK! Zapiekanki („Pokusa Janssona”), cynamonowe bułeczki „Kanellbular”, szafranowe bułeczki „Lussekatter” i pieczywo, którego nazwy chyba nigdy nie zapamiętam oraz śledzie! Śledzie z dodatkiem wanilii i cytrusów, w borówce brusznickiej z pianką z syropu z kwiatów czarnego bzu, filet śledziowy w sosie rozmarynowo-jagodowym i ach, proszę państwa – w sosie kawowo-musztardowym.

ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI kuchnia joanny

Wybrałam przepis podstawowy, który szef kuchni nazwał prozaicznie „Przepisem podstawowym na marynatę do śledzi”. Uwierzcie mi jednak, że przepis jest fantastyczny! Prosty, smaczny i świąteczny. Nie byłabym jednak sobą, gdybym trochę w nim nie pogrzebała, za co uprzejmie przepraszam. Pierwotny przepis jest bardzo słodki – aż 400 g cukru. W czasie degustacji stwierdziliśmy, że wprawdzie śledzie są pyszne, ale gdyby tak były mniej słodkie – stałyby się idealne. I jeszcze goździki, dużo goździków. I więcej śledzi, bo ten kilogram zniknął w takim tempie, że zaczęłam wierzyć w istnienie krasnoludków, które potrafią sobie otworzyć lodówkę.

Do dzieła, kochani! Śledzie muszą się marynować minimum 24 godziny. Możecie jednak przygotować je nawet 2-3 tygodnie wcześniej, i też jeszcze sporo czasu będą mogły postać w chłodnym miejscu. Trzymam je w lodówce w szklanych słojach, do których po otwarciu mam również plastikowe zatyczko-nakrętki (coś takiego KLIK!) – bardzo praktyczne. Kupcie dobre jakościowo śledzie – grube jasne płaty bez ości i tak dalej. I następnie wrzućcie je do moczenia. Szczegóły w przepisie.

SKŁADNIKI NA 2 SŁOJE O POJEMNOŚCI 1000 ml np. takie KLIK!

1 kg odsączonych filetów śledziowych
200 ml octu spirytusowego 10%
200-250 g cukru (oryginalny przepis zakłada 400 ml)
550 ml wody
4-5 listki laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
1 średnia marchewka
2 cebule (białe lub czerwone)*
8-10 goździków

*dodatek czerwonej cebuli sprawi, że śledzie zrobią się jasnoróżowe (co widać na zdjęciach)

ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI kuchnia joanny

WYKONANIE
Filety śledziowe płuczemy (2-3 razy) w bardzo zimnej wodzie – temperatura wody jest istotna; jeśli będzie ciepła, śledzie zaczną się rozpadać. Następnie wkładamy je ostrożnie do świeżej porcji zimnej wody i moczymy ok. 3 godz. W tym czasie przygotowujemy marynatę (zalewę).

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, listki laurowe, ziele angielskie i goździki (octu na razie nie dajemy!). Zagotowujemy, dokładnie mieszamy, aby cały cukier się rozpuścił i zdejmujemy z ognia. Do garnka z gorącą zalewą dodajemy pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i w cienkie piórka cebulę. Odstawiamy do ostygnięcia (marynata musi być zimna!). Dopiero teraz do wystudzonej dodajemy ocet i mieszamy.

Śledzie odsączamy na papierze kuchennym, każdy płat kroimy na 3-4 kawałki i przekładamy do przygotowanej zalewy octowej. Przekładamy do słoików (albo zostawiamy w szklanym naczyniu, które szczelnie zakrywamy) i marynujemy przez minimum 24 godziny (a najlepiej kilka dni).

Na podstawie przepisu Michała Godynia – Szefa kuchni w Rezydencji Ambasadora Szwecji

ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI kuchnia joanny
ŚWIĄTECZNE ŚLEDZIE WG PRZEPISU SZEFA KUCHNI AMBASDORA SZWECJI kuchnia joanny
4 komentarze
5

Możesz również chcieć zobaczyć...

4 komentarze

Anna Grudzień 17, 2022 - 5:58 pm

Zrobiłam wczoraj z 1/4 przepisu – do spróbowania. Są obłędnie pyszne, zrobię więcej na święta.

Reply
Joanna Grudzień 18, 2022 - 3:58 pm

O tak, przepis jest genialny! Zresztą szef kuchni Ambasady ma ich całkiem sporo – z FB można pobrać teraz świątecznego e-booka, polecam uwadze 😉

Reply
Teresa Sierpień 9, 2023 - 9:39 am

Od roku robię tak raz w miesiącu.Mój zięć Brazylijczyk jest smakoszem.Nam wszystkim smakują.

Reply
Joanna Listopad 30, 2023 - 5:28 am

To chyba taki międzynarodowy przepis, bo wszystkim smakuje 😉

Reply

Zostaw komentarz