Strona główna PRZEPISYCHLEB, BUŁKI I SŁONE WYPIEKI WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM

przez Joanna
0 Skomentuj
WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM KUCHNIA JOANNY

Miłość od pierwszego ziarenka maku

Wytrawne ciasteczka z parmezanem i makiem to jeden z tych przepisów, który w pierwszej chwili nie wzbudza entuzjazmu, a potem okazuje się, że tak! Że jest absolutnie rewelacyjny i zakochujemy się w nim już na zawsze. Przynajmniej ja. Zróbcie więc od razu większy zapas, po co dwa razy stać przy piekarniku 😉

Usiądźmy razem na kanapie…

Do wypieku ciasteczek użyłam całego maku (ten zmielony zostawiam do ciast); w połączeniu z parmezanem i sporą ilością pieprzu stanowią przekąskę idealną. Ziarenka przyjemnie chrupią, parmezan rozpływa się w ustach. Uprzedzam, że jedzenie tych ciastek jest równie uzależniające, co opróżnianie paczek słonych paluszków albo chipsów – nie da rady zatrzymać się tuż po starcie. Zbyt pyszne! Mój nowy comfort food pasujący do netflixowych seriali i wieczornej kanapy.

Parmezan, Grana Padano i sezam

Poza tym zapach piekącego się parmezanu jest boski! Nie żałujcie dobrego sera; to podstawa tego przepisu. Parmezan albo Grana Padano. Oba są świetne i aromatyczne. Następnym razem, kiedy będę piec te ciasteczka mak zastąpię sezamem i dodam odrobin ziół np. prowansalskich. Też powinny wyjść świetne.

Do dzieła!

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS – Ciasteczka z parmezanem i makiem

SKŁADNIKI na 33-35 ciasteczek (średnica ok. 5,5 cm)
1,5 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g parmezanu, drobno startego
3 łyżki maku
1 jajko
1 łyżeczka śmietany lub jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

PRZEPIS
Szybko zagnieść składniki ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30-60 minut).

Zimne ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać ciastka okrągłą foremką (u mnie średnica ok. 5,5 cm) lub kroić nożem w kwadraty. Jeśli używamy foremki – resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne ciasteczka.

Ciastka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 14 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach wyjąć blachę z piekarnika, odwrócić je na dugą stronę i dopiec 4 minuty. Można pominąć odwracanie, ale wtedy ciasteczka mogą wyjść dosyć blade po jednej stronie.

Studzić na kratce.

Zjeść w ciągu 4-5 dni.

WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM KUCHNIA JOANNY
WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM KUCHNIA JOANNY
WYTRAWNE CIASTECZKA Z PARMEZANEM I MAKIEM KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz