Strona główna PRZEPISY BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH)

BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH)

przez Joanna
1 Skomentuj
BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH) KUCHNIA JOANNY

Buraczki tarte w słoikach to jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Oprócz czerwonych buraków znajdziecie w składzie również sporą ilość kwaśnych jabłek, czerwonej papryki oraz cebuli. Taki zestaw warzyw jest najlepszy, przekonałam się o tym po latach sałatkowo-buraczkowych eksperymentów. Słodki smak warzyw przełamują antonówki i lekka zalewa octowa z dodatkiem przypraw.

Jeśli lubicie domowe warzywne przetwory warto sprawdzić również przepisy na marynowaną paprykę (klik!), klasyczną sałatkę naddunajską (klik!) oraz retro mizerię (klik!). Wszystkie przepisy są proste i ze wszystkim korzystam każdego sezonu.

Buraczki zapakowałam w słoiki Weck. Znacie już moją słabość do tej marki i jej licznych zalet, więc również i ta sałatka trafiła pod ulubione pokrywki. Tym razem padło na dwa modele o odpowiedniej (jak dla mnie) pojemności: 580 ml (akurat do jednego obiadu dla 3-4 osób). Tulpen (klik!) sprawa wrażenie słoika mniejszego od modelu Sturz, ale oba mieszczą w sobie dokładnie tyle samo. Mam już prawie wszystkie modele w domu, ale jeśli dopiero zaczynacie zbierać swoją kolekcję szkła, postawcie na początku na jedną linię – lepiej się przechowują, bo można je ustawiać na sobie. A puste – chować jeden w drugi, co znacznie oszczędza miejsce.

Korzystając ze słoików typu Weck konieczna będzie pasteryzacja. Tylko w ten sposób można zamknąć słoik (gumka musi zassać, aby przytrzymać pokrywkę przyciśniętą dwoma zapinkami). Za to ile radości przy otwieraniu – wystarczy pociągnąć za wystający spod pokrywki gumowy język. Teoria głosi, że Weck’ów nie można pasteryzować w piekarniku, bo rozpadają się gumki. No cóż, robię to od wielu lat, gumkom nic się nie stało 🙂 Ostrożności jednak nigdy nie za wiele i zawsze zostaje pasteryzacja na mokro.

Kupcie ładne buraki. Mogą być okrągłe lub podłużne, najlepiej nie za duże. Kwaśne jabłka bez plamek i dojrzałą paprykę. Przyda się też duży garnek do wymieszania warzyw albo zrobienie przepisu z połowy składników (no cóż, mówiłam, że to jedna z moich ulubionych sałatek). Buraki można ugotować poprzedniego dnia, nic im się nie stanie, jak dłuższą chwilę poleżą.

Do dzieła!

Przepis powstał we współpracy z firmą TGhome – dystrybutorem słoików Weck (link do sklepu)

BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH) KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA ok. 15 SŁOIKÓW WECK o pojemności 580 ml (modele TULPEN i STURZ)
Waga warzyw przed obraniem

6,5 kg średniej wielkości buraków
1,5 kg kwaśnych jabłek (Antonówka, Szara Reneta)
1,3 kg czerwonej papryki
1,3 kg cebuli (zwykła, cukrowa lub czerwona)

1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
8-10 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu

PRZEPIS
Buraki porządnie szorujemy w zimnej wodzie (przyda się ostra szczotka do warzyw) i gotujemy w łupinach. Wyjmujemy z wody i studzimy. Ugotowane buraki nie mogą być rozgotowane (wbity nóż musi stawiać lekki opór). Kiedy wystygną – obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub na odpowiedniej przystawce do warzyw w maszynce do mielenia mięsa).

Do oddzielnego garnka ścieramy obrane jabłka, cebulę i paprykę. Dodajemy olej, ocet i przyprawy (ziele, liście laurowe, sól i pieprz w ziarnach). Gotujemy 15 minut (od momentu, kiedy masa zacznie wrzeć) i następnie łączymy ze startymi burakami. Gotujemy kolejnych 10-15 minut (często mieszając!). Warzyw jest sporo, więc to drugie „gotowanie” liczę od momentu połączeniu zawartości obu garnków (nawet, jeśli masa nie zagotuje się).

Gorącą sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików starając się, aby równomiernie rozłożyć warzywa i rozlać sok, który zbierze się na dnie garnka. Pasteryzujemy.

PASTERYZACJA W PIEKARNIKU
Słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100-120 stopni (termoobieg) i pasteryzować 15-20 minut. Na blasze do pieczenia należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki nie dotykały się. Wyjąć do ostudzenia.

PASTERYZACJA W WODZIE
Słoiki wstawić do podgrzanej wody i od momentu zagotowania pasteryzować (na małym ogniu) ok. 10 minut. Na dnie garnka należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki nie dotykały się. Wyjąć do ostudzenia.

BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH) KUCHNIA JOANNY
BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH) KUCHNIA JOANNY
BURACZKI TARTE NA ZIMĘ (W SŁOIKACH) KUCHNIA JOANNY
1 Skomentuj
2

Możesz również chcieć zobaczyć...

1 Skomentuj

Kinga Październik 17, 2022 - 11:07 am

Jeśli chodzi o zalewę to czego jest 1/2 szklanki? Bo chyba nie jest dopisane, czy to chodzi o wodę?

Reply

Zostaw komentarz