Strona główna DESERY CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM)

CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM)

przez Joanna
0 Skomentuj
CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM) KUCHNIA JOANNY

Czereśnie smażone z whisky to absolutny kulinarny odlot. Mocno słodkie i gęste owoce z wyczuwalnym aromatem alkoholu. Są tak dobre, że zapomnijcie o marnotrawieniu ich z naleśnikami czy o innych tego typu pomysłach. Te czereśnie wyjada się łyżeczką ze słoika. Zagryza świeżą bagietką. I żałuje, że jest ich tak mało.

Jak zawsze przy tego typu przepisach (%%%) uprzejmie przypominam, że pewne reakcje chemiczne są nieubłagane w swoich skutkach i nikt tu niczym się nie upije. Dzieci też nie. Alkohol odparuje i pozostanie sam aromat. Fantastyczny! Oczywiście ilość whisky zależy od osobistych preferencji. Lubię, kiedy jest mocno wyczuwalna, zwłaszcza, że kiedy dżem ostygnie, aromat staje się znacznie bardziej łagodny.

Wybierzcie duże dojrzałe i ciemne owoce. Słodkie, ociekające cukrem czereśnie. Które oczywiście jeszcze dosłodzicie. To przepis, który rozwali każdą dietę i rozłoży na łopatki wszelkie wyrzuty sumienia. A jeśli pokusicie się o większą porcję (i dobrze ją schowacie) chłodne jesienne wieczory nabiorą zupełnie nowego smaku.

Do dzieła!

CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM) KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI (1 słoik ok. 400 ml)
Jeśli chcemy zrobić większa liczbę słoików to ilość składników należy przemnożyć np. x 2 lub 3 (i wybrać jak najszerszy rondel lub patelnię)

600 g ciemnych czereśni (waga po wypestkowaniu)
200 g brązowego cukru
50-100 ml whisky (wg uznania, wybrałam whisky Old Smuggler)

PRZEPIS
Pozbawione pestek czereśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny, aż puszczą sok. Następnie przekładamy owoce do dużego płaskiego rondla (lub na patelnię) i smażymy na małym ogniu. Czereśnie puszczą dużo soku, który trzeba będzie odparować, aż owoce zgęstnieją. Zajmie to od 40 minut do godziny. W trakcie smażenia często mieszamy!

Kiedy owoce zgęstnieją wlewamy whisky i ponownie smażymy owoce od. 15 minut. Procenty odparują, a owoce ładnie się zagęszczą. Gorący dżem będzie czuć mocno whisky, ale kiedy owoce ostygną, aromat stanie się znacznie mniej wyczuwalny. Osobiście lubię dużo whisky ?

Gorący dżem przekładamy do słoika i mocno zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować.

CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM) KCHNIA JOANNY
CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM) KUCHNIA JOANNY
CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM) KUCHNIA JOANNY
CZEREŚNIE Z WHISKY (DŻEM) KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz