Kolejny domowy ketchup, który skradł moje serce oraz pizzę. Jeśli miałabym doszukiwać się wad to cukiniowo-pomidorowy kolor raczej nie rzuca na kolana. Poza tym jest pyszny.
Z podanych składników otrzymamy około siedmiu półlitrowych butelek.
2 kg cukinii
2 duże cebule
1 papryczka chili (można pominąć lub dać suszoną)
3 ząbki czosnku
5 pomidorów
2 łyżki soli
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
300 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu
PRZEPIS
Cukinię, cebulę oraz czosnek ścieramy na tarce, mieszamy z pokrojoną papryką oraz 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2 godziny – aż cukinia puści sok (nie wylewamy go).
Warzywa gotujemy wraz z dodatkiem cukru, pomidorów oraz z przyprawami. Kiedy się rozgotują dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ocet.
Mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeśli warzywa będą sprawiać wrażenie zbyt rzadkich – gotujemy jeszcze chwilę, aby odparować wodę.
Warzywa miksujemy na gładko, przelewamy do butelek lub słoików i pasteryzujemy około 20 minut.