Strona główna PRZEPISYPRZEKĄSKI & DODATKI OGÓRKI MAŁOSOLNE – PRZYGOTOWANIE

OGÓRKI MAŁOSOLNE – PRZYGOTOWANIE

przez Joanna
0 Skomentuj
OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZYGOTOWANIE KUCHNIA JOANNY

Na targach i w sklepach pojawiły się ogórki gruntowe! Będą małosolne! Do tego koper, czosnek, liście chrzanu i 3-4 dni cierpliwości (o ile wytrzymacie tak długo!) i jak co roku zaczynamy ogórkowy maraton. To przysmak, który chyba nigdy się nie przeje i nie znudzi.

Poniższy przepis nie uwzględnia dokładnych ilości – to zależy od tego, ile chcecie tych ogórków ukisić. Ważna jest jedna zasada: proporcja soli w stosunku do wody. Zawsze jest to płaska łyżka stołowa na 1 litr oraz dodatki, które powinny znaleźć się w każdym słoju: czosnek, koper itd.

Ogórki wybieramy małe i twarde; jeśli na końcu ogórka znajduje się mały żółty kwiatek i nie jest zupełnie zwiędły to jeszcze lepiej. Świadczy to o tym, że ogórki zostały niedawno zerwane i są świeże i jędrne. Na ogół ta teoria się sprawdza.

Kisimy w szklanym słoju, słoju z odpowietrznikiem lub naczyniu kamionkowym. Darujcie sobie plastiki. Na żadnym opakowaniu jeszcze nigdy nie znalazłam informacji, jak tworzywo wchodzi w reakcję z kiszonkami. Często widuję, że do kiszenia wykorzystywane są te 5-litrowe bańki po wodzie. Butelki typu PET (czyli te, w których kupujecie wodę) zawierają politereftalan etylenu (skrót to właśnie PET)opakowania wykonane z powyższego tworzywa nie powinny być ponownie wykorzystywane. Nigdy! Tym bardziej do przechowywania kwaśnych soków czy kiszonek. Nie powinny być również wystawiane na słońce (to też częsty widok: ogórki w plastiku wystawione na promienie, „żeby szybciej się kisiło”) – słońce może powodować wydzielanie szkodliwych substancji. Dużo badań na ten temat jest dostępnych w Internecie. Jak więc już coś kupujemy w plastiku to zostańmy standardowo przy wodzie (jeśli nie chcemy lub nie możemy kupować w szkle) i nie bawmy się w małego chemika.

OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZYGOTOWANIE KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI
2 kg ogórków gruntowych
koper (baldachimy, 2-3 sztuki)
1 główka czosnku (nie obieramy, kroimy na kawałki)
kawałek chrzanu (ok. 5 cm)
Warto dodać: liście: świeże liście chrzanu lub porzeczki (liście chrzanu są na ogół w zestawach do kuszenia)
1 płaska łyżka soli na każdy litr przegotowanej wody

OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZYGOTOWANIE KUCHNIA JOANNY

PRZYGOTOWANIE
Ogórki myjemy w zimnej wodzie i zrywamy kwiaty (jeśli jeszcze są). Układamy w słoju lub garnku warstwami przekładając baldachimami kopru, czosnkiem i liśćmi chrzanu.

Przygotowujemy solankę: do przegotowanej (i wystudzonej!) wody dodajemy sół – 1 płaska łyżka na 1 litr wody. Dokładnie mieszamy. Zalewamy ogórki – wszystkie muszą znaleźć się pod wodą. Na górze (na ogórkach) stawiamy talerzyk, który dociskamy czymś do ogórków (na ogół stawiam na talerzyku słoik wypełniony wodą). Chodzi o to, aby ogórki nie wypłynęły z solanki.

I teraz tylko od 2 do 4 dni czekania, aż ogórki się ukiszą. Wszystko zależy od temperatury otoczenia oraz od tego, jak mocno ukiszone małosolne lubicie! Ja czasami nie wytrzymuję już na drugi dzień. Smacznego!

OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZYGOTOWANIE KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz