Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN

RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN

przez Joanna
0 Skomentuj
RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN KUCHNIA JOANNY

Rfissa czyli świętowanie po marokańsku

Rfissa z kurczakiem to tradycyjne marokańskie danie, podawane na specjalne okazje. Wesela, narodziny dziecka (rfissa to idealny posiłek dla młodej mamy) lub inne rodzinne uroczystości.  Drobiowe udka duszone w gęstym kremowym sosie przygotowanym na bazie zielonej soczewicy. Do tego mnóstwo przypraw – nasiona kozieradki (to właśnie te drobne nasionka stanowią o smaku całej potrawy!), kumin, kardamon i cynamon. Mielony imbir, kurkuma i szafran. Świeże zioła – kolendra i zielona pietruszka.

Wspólne jedzenie i placki msemen

Rfissę podaje się na ogół w dużym wspólnym naczyniu. Zgromadzeni przy stole goście wybierają kawałki kurczaka (tak, rękami, a konkretnie prawą ręką), a do nabierania pysznego sosu służą pszenne placki msemem. Placki albo kroi się we wstążki, niczym gruby makaron i na nim serwuje kurczaka, albo rwie się samodzielnie i wyjada sos z naczynia. Jest pysznie, aromatycznie i bardzo oryginalnie!

Nasiona kozieradki

Nie dodawajcie do dania mielonej kozieradki; chodzi o całe nasiona, które wcześniej trzeba odrobinę namoczyć (tak samo jak zieloną soczewicę). Nasiona do kupienia w większych sklepach albo na znanym portalu aukcyjnym (i tu zakupy polecam szczególnie, bo jest znacznie taniej niż w sklepach stacjonarnych, no i wybór większy).  

RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN KUCHNIA JOANNY

Bliskowschodnie bogactwo smaku i aromatów

Uwielbiam rfissę, uwielbiam wszystkie bliskowschodnie potrawy wypełnione taką ilości przypraw. Bo samo danie jest bardzo proste: składa się z drobiu i zielonej soczewicy. To przyprawy nadają daniu charakter i niespotykanego smaku. Jeśli więc nie lubicie kuminu, kozieradki czy kolendry – zróbcie sobie schabowego ? Albo weźcie pod uwagę, że smaki są na tyle zbalansowane, że na hasło „czy czujesz tu kozieradkę” – zapewne nie bylibyście wstanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi. I o to właśnie chodzi w dobrej kuchni. Z mnóstwa drobnych elementów układa się obraz duży obraz. I w czasie konsumpcji raczej nikt nie zastanawia się nad tym, w jakich tubkach była farba, i czy którejś nie lubimy, jaki widzimy ją solo.

RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN KUCHNIA JOANNY

Msemen – video instrukcja składania

Placki msemen (zwane też rghayef czy rghaif) to nieodłączny element tego typu potraw (czyli z dodatkiem sporej ilości sosu). Placki są niezwykłe proste w składaniu i w przygotowaniu – jeśli już się wie, jak je składać i podsypywać. Zobaczcie więc krótkie video z instruktażem (w przepisie), jakie dla Was nagrałam – i wszystko będzie jasne. Msemen można jadać również na słodko – z dodatkiem miodu i owoców. To takie marokańskie naleśniki.

Do dzieła!

Przepis – Rfissa

SKŁADNIKI:
4-5 udek z kurczaka (ok. 1,2 -1,5 kg)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
½ pęczka posiekanej świeżej kolendry
½ pęczka posiekanej świeżej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
1,2 l wody

PRZYPRAWY: 3 łyżki nasion kozieradki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, duża szczypta szafranu, 5-6 kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki gotowej arabskiej przyprawy „Ras el hanout” lub po 1 łyżeczce mielonego kuminu, ostrej papryki, kardamonu i cynamonu

PLACKI MSEMEN – SKŁADNIKI
400 gr mąki pszennej
100 gr drobnej semoliny
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
300 ml wody
Dodatkowo do smarowania placków: 1/4 kostki masła (roztopionego) wymieszanego z 1/6 szklanki oleju, 1/3 szklanki semoliny do podsypywania.

Przepis – kurczak

Nasiona kozieradki zalać wrzątkiem ok. 15-30 minut przed użyciem. Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i zalać (zimną) wodą nawet kilka godzin wcześniej (minimum 30 minut).

Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oliwie razem z czosnkiem. Dodać szklankę wody, kurczaka i wszystkie przyprawy (bez kozieradki). Dusić kilkanaście minut. Następnie dodać odcedzoną soczewicę, kozieradkę i resztę wody. Włożyć posiekane zioła (lub mogą być związane w pęczku) i dusić danie na małym ogniu, aż mięso zmięknie, a sos będzie zredukowany (ok. 40 minut).  

Przepis – placki msemen

W międzyczasie przygotować chlebek. Wymieszać składniki i wyrobić gładkie ciasto (ok. 5 minut). Podzielić na 12 kulek, każdą posmarować mieszanką masła i oleju, odstawić na kilka minut.
Kulkę położyć na macie wysmarowanej mieszanką oleju z masłem i dłońmi maczanymi w oleju rozciągnąć ciasto na okrągły placek, aby było jak najcieńsze (ok. 20-25 cm). Placek posypać semoliną i złożyć na 3 części (powstanie prostokąt). Posmarować masłem, posypać semoliną i ponownie złożyć na 3 części w kwadrat. Odłożyć i robić kolejne placki. Na końcu każdy gotowy (kwadratowy) placek mocno rozpłaszczyć i smażyć na suchej patelni ok. 2-3 minut na złoty kolor (odwrócić kilka razy).

Jak składać i smarować placki msemen

Usmażone placki pociąć w grube paski (jak makaron) i ułożyć na spodzie półmiska. Wyłożyć kawałki kurczaka i wszystko polać gęstym sosem. Albo rwać placki samodzielnie i maczać w sosie.

RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN KUCHNIA JOANNY
RFISSA – UDKA PO MAROKAŃSKU Z KOZIERADKĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĄ I PLACKAMI MSEMEN KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz