Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI AZJATYCKA MIZERIA: OGÓRKI I SEZAM

AZJATYCKA MIZERIA: OGÓRKI I SEZAM

przez Joanna
0 Skomentuj
KUCHNIA JOANNY OGÓRKI SEZAM

Podobno pochodzą z Indii, rosną dziko na zboczach Himalajów, a ich uprawa rozpoczęła się ok. 3 tysięcy lat temu. Ogórki. W składzie 97% wody – a więc warzywo idealne na te upały! Warto jeść je solo – ogórki zawierają bowiem askorbinazę czyli enzym, który niszczy witaminę C zawartą w innych warzywach (choć czy istnieje coś pyszniejszego jak połączenie ogórków z pomidorami ? 😉 )

KUCHNIA JOANNY OGÓRKI SEZAM

Dzisiaj ogórki w azjatyckiej odsłonie. Charakteru nadaje im olej sezamowy oraz sezamowe ziarno. Sałatkę warto zrobić ok. pół godziny wcześniej aby wszystkie smaki miały szansę się przeniknąć. Idealny samodzielny lunch albo dodatek do azjatyckich dań.

KUCHNIA JOANNY OGÓRKI SEZAM

SKŁADNIKI
1 -2 ogórki
2 łyżki sezamu
½ limonki
2 łyżki sosu sojowego np. House of Asia
1 łyżka oleju sezamowego np. House of Asia
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
Sól do smaku

WYKONANIE

Ogórki myjemy i kroimy w kostkę, plasterki lub za pomocą spiralizera we wstążki (nie obieramy). Sezam wrzucamy na suchą patelnię i prażymy (często mieszając) na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Wyciskamy sok z limonki i dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz miód i ostrą paprykę. Lekko solimy. Posypujemy ogórki sezamem i polewamy sosem. Dobrze jest to zrobić kilkanaście minut przed podaniem, aby wszystkie smaki mogły się dobrze połączyć. Przed zjedzeniem mieszamy raz jeszcze.

KUCHNIA JOANNY OGÓRKI SEZAM
0 Skomentuj
4

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz