Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI MAROKAŃSKA SAŁATKA NA CIEPŁO: KALAFIOR Z SOSEM JOGURTOWYM I TAHINĄ

MAROKAŃSKA SAŁATKA NA CIEPŁO: KALAFIOR Z SOSEM JOGURTOWYM I TAHINĄ

przez Joanna
0 Skomentuj
MAROKAŃSKA SAŁATKA NA CIEPŁO: KALAFIOR Z SOSEM JOGURTOWYM I TAHINĄ kuchnia joanny

Zimowa wersja letniej marokańskiej sałatki kalafiorowej – podawana na ciepło z gęstym sosem jogurtowym i dodatkiem sporej ilości świeżych ziół. W sałatce znajdziecie także orzechy (wybierzcie swoje ulubione), pestki granatu oraz suszoną żurawinę! Same zimowe pyszności. Co do świeżej mięty – bo wiem, że jej kupno potraf nastręczać problemów – robiłam wersję z miętą i bez mięty i obie są bardzo dobre. Tak więc wybór należy do Was! Miętę można zastąpić również świeżą kolendrą.

Nie pomijajcie kuminu – to właśnie ta przyprawa w połączeniu z tahiną nadaje sałatce egzotycznego charakteru. Jeśli nie przepadacie za jej intensywnym smakiem dawkujcie ją rozsądnie i zamiast zalecanej ½ łyżeczki wystarczy większa szczypta (kumin dodajemy i do sosu i do smażonego kalafiora, jest więc go całkiem sporo).

Przepis powstał na podstawie receptury Emmy Freud z BBC Good Food, która ma niezłą wprawę w rozpracowywaniu kalafiorowych przepisów oraz oczywiście innych potraw. Wpadły mi w ręce stare numery polskiego wydania miesięcznika Good Food i muszę Wam powiedzieć, że wydawnictwo bardzo przypadło mi do gustu. Fantastycznie, bo w ubiegłym roku ukazał się na polskim rynku ostatni numer! I pomyśleć, że w Wielkiej Brytanii to największy tytuł kulinarny. Od czego jednak Allegro! Kupiłam sporo zaległych wydań i już wkrótce będę Was uszczęśliwiać różnymi smakołykami w mojej – jakże ulepszonej – wersji 😉

Do dzieła!

Przydadzą się duża patelnia oraz tarka lub blender.

SKŁADNIKI – SOS
150 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżki pasty tahini
sok z ½ cytryny
1 łyżka syropu z agawy (lub miodu)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
½ łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI – SAŁATKA (można zrobić z ½ porcji)
600-800 g kalafiora
4 łyżki posiekanej dymki (zielona część) + 2 cebulki
3-4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty
1 czerwona cebula (mała)
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili lub ½ łyżeczki suszonego chili
½ łyżeczki mielonego kuminu
120 g pestek granatu
70 g suszonej żurawiny
60 g orzechów (laskowe, pekan itp.)
Sok z ½ cytryny + otarta skórka
Sól do smaku
Oliwa do smażenia

MAROKAŃSKA SAŁATKA NA CIEPŁO: KALAFIOR Z SOSEM JOGURTOWYM I TAHINĄ kuchnia joanny

PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od sosu – po prostu mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki. Jeśli powstanie problem z rozmieszaniem tahiny polecam użycie blendera.

Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze części i albo ścieramy na tarce o dużych oczkach albo wrzucamy na kilka chwil do blendera – miksujemy do momentu zyskania konsystencji „ryżu” (jeśli pomiksujemy dłużej wyjdzie gęsta masa!).

Siekamy czerwoną cebulę (i cebulki od dymki), papryczkę chili i razem z rozgniecionym czosnkiem podsmażamy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy rozdrobniony kalafior i często mieszając smażymy jeszcze około 5-7 minut.

Dokładamy żurawinę, orzechy, sok i skórkę z cytryny, kumin oraz solimy do smaku, porządnie mieszamy i smażymy 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, kalafiora przekładamy do miski i dodajemy pestki granatu oraz posiekane zioła – zieloną pietruszkę, miętę i dymkę.

Podajemy z sosem obok – tej sałatki nie trzeba mieszać z sosem, aby była pyszna! Jeśli jednak będziemy chcieli podać ją tradycyjnie – mieszamy z sosem bezpośrednio przed podaniem. Sałatka ma tendencję do gęstnienia (w takim przypadku dodajemy więcej jogurtu lub rozrzedzamy go oliwą). Wymieszanie sałatki z sosem sprawi jednak, że nie będzie można jej podgrzać – gdyby coś jeszcze zostało na później. Próbowałam i wypada to niestety średnio apetycznie (no dobrze – wygląda to naprawdę okropnie choć nadal jest jadalne ;-).

Gotowe!

MAROKAŃSKA SAŁATKA NA CIEPŁO: KALAFIOR Z SOSEM JOGURTOWYM I TAHINĄ kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz