Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI SAŁATKA: ARBUZ I MOZZARELLA Z SOSEM MIĘTOWYM

SAŁATKA: ARBUZ I MOZZARELLA Z SOSEM MIĘTOWYM

przez Joanna
0 Skomentuj
SAŁATKA ARBUZ MOZZARELLA MIĘTA KUCHNIA JOANNY

Lato bez arbuza to jak sernik bez rodzynek. Czyli jedni lubią, a drudzy wręcz przeciwnie 😉 Można wyjadać łyżką plując wokół pestkami, a można też pochylić się nad tematem i wyczarować wakacyjną sałatkę. Arbuz i mięta: to jest to! Do tego kawałek ulubionego sera lub mozzarella i garść sałaty. Jest pysznie!

SAŁATKA ARBUZ MOZZARELLA MIĘTA KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI na 2-3 porcje
400 – 500 g arbuza (waga po obraniu)
125 g mozzarelli w zalewie
50 – 70 g roszponki
½ czerwonej cebuli
2 łyżki czarnej porzeczki lub malin
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika i dyni
ok. 10 listków świeżej mięty do dekoracji

DRESSING
Sok z ½ Cytryny
5 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sriracha lub duża szczypta ostrego chili
1/3 szklanki świeżej mięty (*lub mniej)

WYKONANIE
Arbuza obieramy i kroimy w kostkę lub wydrążamy kulki małą łyżeczką. Mieszamy z umytą roszponką oraz posiekaną w piórka cebulą. Dodajemy pokrojoną mozzarellę, owoce, uprażone pestki i świeże liście mięty. Składniki sosu mieszamy w blenderze lub jeśli go nie posiadamy – bardzo drobno siekamy miętę i dopiero łączymy z resztą składników. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy kilka łyżek wody. Mięta ma różną intensywność smaku; zależnie od preferencji można jej dać mniej lub więcej. Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem!

SAŁATKA ARBUZ MOZZARELLA MIĘTA KUCHNIA JOANNY

SAŁATKA ARBUZ MOZZARELLA MIĘTA KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz