Raz na jakiś czas mam ochotę na coś bardzo orzechowego, co nie jest deserem. Mam słabość do wszystkich sosów i sałatek z dodatkiem orzechów. Pora więc na orzeszki ziemne i jedno z moich ulubionych warzywno-owocowych połączeń: mango i czerwoną kapustę. Do przyrządzenia tego sosu potrzebny będzie mocny blender – taki, który blenduje na gładko. Znam oczywiście przypadki, które są wstanie osiągnąć pożądaną konsystencję za pomocą moździerza, ale coś czuję, że to nie ja 🙂
Sos możecie dowolnie modyfikować – dodać więcej ulubionych przypraw albo np. sos chili lub słodko-kwaśny. Wszystkie szaleństwa są dozwolone; bazą są orzeszki ziemne i uwierzcie mi – ten smak trudno jest czymkolwiek zagłuszyć na amen.
SKŁADNIKI na 2 porcje
ok. 150 g czerwonej kapusty
ok. 150 g dojrzałego mango
2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
2-3 łyżki wiórków z marchewki
ok. 50-70 g czerwonej papryki
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub dymki
SOS Z ORZECHÓW ZIEMNYCH
1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych*
1 szklanka wody
Ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu
2 łyżki sosu sojowego + sól (opcjonalnie)
2 -3 łyżki syropu z agawy lub daktylowego
1 łyżka octu jabłkowego lub 1-2 łyżki soku z cytryny / limonki
Kapustę cienko szatkujemy, mango obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy ciecierzycę, wiórki (lub cienkie wstążki z marchewki), posiekaną w talarki paprykę oraz dymkę.
Składniki sosu umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Orzeszki można wcześniej uprażyć na suchej patelni lub użyć takich nieprażonych. Ważne, aby były niesolone. Jeśli sos będzie za gęsty – dolewamy wody. Oprócz sosu sojowego dosypałam również trochę soli*
Można też wcześniej posolić samą kapustę i odstawić – wtedy trochę zmięknie.
*sosu wyjdzie sporo; nadmiar można wlać do słoika i przez kilka dni przechowywać w lodówce.