Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY I SIEDEM LIBAŃSKICH PRZYPRAW

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY I SIEDEM LIBAŃSKICH PRZYPRAW

przez Joanna
0 Skomentuj
SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY KUCHNIA JOANNY

Dzisiaj kolejny przepis z bakłażanem w roli głównej. Prosta sałatka z dodatkiem aromatycznych przypraw, ciecierzycy i pestek granatu. Przy okazji tego przepisu zrobimy też większy zapas „Siedmiu libańskich przypraw”, które przydadzą się również do wielu innych potraw i sałatek. Mieszanka przypomina trochę naszą przyprawę do piernika, myślę, że śmiało można używać jej również do słodkich wypieków (nie wiem jeszcze, czy w Libanie na to wpadli czy tylko hojnie posypują nią warzywa). Kupujcie bakłażany, bo książki w których aktualnie się zaczytuję podają dziesiątki receptur na ich przyrządzenie. I to mnie cieszy 🙂 A dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z Hummus, za’atar i granatySamar Khanafer.

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY KUCHNIA JOANNY

MIESZANKA SIEDMIU LIBAŃSKICH PRZYPRAW – PRZEPIS
Po jednej łyżeczce:

  • świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • zmielonego ziela angielskiego
  • zmielonych goździków
  • zmielonej gałki muszkatołowej
  • cynamonu
  • zmielonych nasion kolendry
  • imbiru

Wszystkie przyprawy należy wymieszać i zamknąć w szczelnym słoiczku. Do mielenia przypraw używam młynka do kawy albo moździerza. Całe przyprawy np. ziarna pieprzu i nasiona kolendry możemy przed zmieleniem uprażyć na suchej patelni. Gotowe!

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY KUCHNIA JOANNY

SAŁATKA – SKŁADNIKI

1 bakłażan (średni)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
½ szklanki pestek granatu
2 ząbki czosnku
½ czerwonej cebuli
2 łyżki natki pietruszki lub kolendry
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki melasy z granatów (można zastąpić miodem)
Oliwa z oliwek
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki libańskich przypraw
Sól i pieprz do smaku

PRZEPIS
Bakłażana myjemy, kroimy w centymetrową kostkę, lekko solimy i smażymy na rozgrzanej patelni polanej oliwą przez około 5-10 minut. Na ostatnie 2 minuty dorzucamy obrany i posiekany czosnek, ocet winny i melasę z granatów.

Bakłażany lekko studzimy i przekładamy na talerz. Dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę, ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki (lub kolendrę), pestki granatu i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka będzie za mało kwaśna (dla mnie była) dodajemy octu balsamicznego albo soku z cytryny . Dobra sama ze sobą albo z chlebem.

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY KUCHNIA JOANNY

SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I CIECIERZYCY KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz