Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

przez Joanna
0 Skomentuj
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM kuchnia joanny

Coś bardzo pysznego i szybkiego w przygotowaniu. Już spory czas temu trafiłam do rosnącego wciąż grona miłośników połączenia smaku gruszki z serami pleśniowymi i drobiem. Z garścią bakalii i porządnym aromatycznym sosem to jedna z moich ulubionych sałatek! Dorzućcie odrobinę czerwonej cebuli dla przełamania smaku i na stół wjeżdża jedna z najlepszych imprezowych sałatek, jakie tylko można przygotować.

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM kuchnia joanny

Wykorzystajcie piersi drobiowe albo indycze. Sałatka na pewno nie obrazi się, jeśli Waszym drobiem będą resztki świątecznej pieczeni. Wtedy po prostu będzie mniej pracy! Podstawą każdej sałatki jest sos. Jak zapewne pamiętacie już wielokrotnie deklarowałam swoją miłość do Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr. Jestem jego wierną fanką odkąd trafił na polski rynek (to się nazywa lojalny klient!). Kiedy więc dostałam świąteczne pudło z przyprawami i odkryłam w nim opakowanie sosu sałatkowego Knorr o smaku miodowo-musztardowym od razu wiedziałam do czego będzie pasować. Do czego po prostu musi pasować! Zamiast oleju (instrukcja z opakowania) dodałam oliwy z pierwszego tłoczenia. Wybaczcie, ale po prostu nie lubię smaku oleju w sałatkach, choć oczywiście można ją tak przyrządzić. Sos okazał się świetny! Tak jak i inne sosy sałatkowe Knorr nie wymaga podkręcania, broni się sam w sobie.

Co do drobiu i przyprawiania – sałatka miała być imprezowa czyli szybka (goście idą!) więc i tu poszłam na skróty. Doprawiłam pierś Przyprawą Czosnkową Grubo Mieloną do mięs i warzyw Knorr. Przyprawy te całkiem niedawno trafiły na rynek i oprócz tego, że są grubo zmielone, są też bardzo intensywne w smaku. Nie ma potrzeby doprawiania czymkolwiek więcej zwłaszcza, że przyprawa zawiera sól. Jak dla mnie połączenie czosnku z sosem musztardowo-miodowym, błękitnym serem i gruszką jest po prostu cudownie aromatyczne. I do tego ta słodycz żurawiny! Ach!

Do dzieła!

SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJE
1 (podwójna) pierś drobiowa (ok. 200-250 g)
½ główki sałaty lodowej
1 gruszka
½ czerwonej cebuli
50 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, rokpol)
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki orzechów laskowych (uprażonych)
1 opakowanie Sosu sałatkowego musztardowo miodowego Knorr
1 opakowanie Przyprawa Czosnkowej Grubo Mielonej do mięs i warzyw Knorr

Dodatkowo: kilka łyżek oliwy

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM kuchnia joanny

PRZYGOTOWANIE
Pierś drobiową rozdzielamy na połowę, jeśli jest gruba dodatkowo każdą część tniemy wzdłuż (mniej więcej w połowie). Smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy Przyprawą Czosnkową Grubo Mieloną Knorr. Talerz zakrywamy folią i chowamy na minimum godzinę do lodówki.

Sałatę kroimy lub rwiemy na małe kawałki, gruszkę kroimy w grubą kostkę (można nie obierać). Układamy na talerzu i posypujemy uprażonymi orzechami laskowymi, żurawiną oraz pokrojonym w kostkę serem.

Przygotowujemy sos – zawartość opakowania wsypujemy do torebki i dodajemy po 3 łyżki stołowe wody oraz oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut.

Rozgrzewamy porządnie patelnię grillową i na średnim ogniu grillujemy kurczaka. Kiedy mięso delikatnie zbrązowieje z jednej strony, odwracamy je na drugą i tak samo smażymy. Jeśli macie taką możliwość dobrze jest nakryć patelnię pokrywką (nawet nieszczelną) – wtedy mięso będzie potrzebować mniej czasu na dopieczenie w środku i będzie bardziej soczyste. Zdejmujemy drób z patelni i każdy kawałek tniemy w cienkie plastry. Układamy na warzywach i polewamy przygotowanym sosem.

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM kuchnia joanny
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz