Gracie w zielone?
Ach, lato! Wszystko wokół się zieleni i trudno się tej zieloności oprzeć. Zwłaszcza, kiedy jest tak apetyczna. Smak wakacji to sałatki. Dzisiaj z ogórków z kiwi z orzeźwiającym miętowo-limonkowym sosem, który chłodzi niczym morska bryza. Do tego odrobina selera naciowego. Garść chrupkich orzechów. I dużo zielonego czyli ulubionej sałaty. Wybrałam rukolę o lekko orzechowym smaku, ale roszponka lub świeżutki baby szpinak również będą doskonałe. Wszystkie sałaty są pyszne! Lubicie zielone? Gracie w zielone?
Samto zrób pięknie
Razem ze mną do stołu zasiadł mój ulubiony sklep TG Home Ileż to ja już lat powtarzam? A wszystko zaczęło się dawno temu od słoików Weck (mnóstwo tych naszych słoikowych inspiracji znajdziecie na blogu). I tak sobie od tamtej pory pięknie jadamy. Moja pełna soczystej zieleni sałatka trafiła na porcelanowe talerze marki Verlo. Widoczna na zdjęciach kolekcja Samto przypomina mi piaszczyste wydmy w letnich promieniach słońca. Rdzawa struktura szkliwa przetkana waniliową bielą idealnie komponuje się z dzisiejszymi zielonymi smakołykami. W sklepie znajdziecie również Samto w ciemniejszym szarym kolorze. A z ciekawostek Wam opowiem, że ostatnio zleciała mi z regału cała półka porcelany i jedyne, co w całości udało mi się wydostać spod sterty odłamków to było właśnie Verlo… Ciekawe, prawda?
Do dzieła! Będzie pysznie. Zaglądajcie również na bloga, bo niedługo pojawią się kolejne efekty naszej wspólnej i pysznej współpracy.
Przepis powstał we współpracy reklamowej ze sklepem TGhome – dystrybutorem porcelany Verlo
Zielona sałatka z kiwi i ogórków z sosem miętowo-limonkowym
SKŁADNIKI (2 PORCJE)
1 opakowanie ulubionej mieszanki sałat (około 100-150 g)
4 owoce kiwi
2 gałązki selera naciowego
1 (długi) ogórek
2 łyżki orzechów włoskich (lub innych)
½ szklanki listków świeżej mięty
Sos miętowo-limonkowy
4-5 łyżek oliwy
sok z 1/2 z limonki
otarta skórka z całej limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka bardzo drobno posiekanych liści mięty
sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
Sałatę opłukać pod bieżącą wodą i ułożyć na talerzach. Kiwi wyszorować ostrą szczoteczką lub obrać ze skórki (skórka z owoców jest jadalna). Pokroić w półtalarki, tak samo ogórki. Gałązki selera obrać (czyli zdjąć z nich „wąsy”) i drobno posiekać w cieniutkie plasterki. Opłukane w zimnej wodzie liście mięty porwać w mniejsze kawałki. Orzechy uprażyć na suchej patelni i dodać do pozostałych składników.
Składniki sosu dokładnie wymieszać lub zblendować. Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem, inaczej zielenina szybko zwiędnie. Smacznego!