Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA I KREWETKAMI

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA I KREWETKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj

Ogromne czerwone pudło z chińsko-japońską zawartością jakie dostałam od House of Asia w końcu doczekało się swojej kolejki 🙂 Oto coś na co miałam ochotę od dłuższego czasu: sałatka z makaronem soba, krewetkami i mango! Udała się znakomicie; dressing z limonki, sosu sojowego i świeżego imbiru nadał jej oryginalnego smaku. Makaron soba lubię i na ciepło i na zimno, zresztą tak samo jak krewetki. Do tego kapusta pak-choi, pestki owocu granata i kolendra. Marzenie. 🙂

PORCJA DLA 2 OSÓB
150 g makaronu soba (ugotowanego wg przepisu)
100 g krewetek
1 kapusta pak-choi
½ mango
łyżka pestek owocu granata
świeża kolendra
olej kokosowy do smażenia

DRESSING
½ limonki, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego, kawałek imbiru (1,5 cm), ¼ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka syropu z agawy (lub odrobina cukru).

PRZEPIS
Krewetki (świeże lub rozmrożone) smażymy na łyżce oleju kokosowego i sosu sojowego. Studzimy, nie obieramy. Ugotowany makaron mieszamy z kapustą pak-choi pokrojoną w duże kawałki, mango (kroję w kostkę), granatem i kolendrą. Sos: imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z pozostałymi składnikami. Polewamy sałatkę przed podaniem.

Gotowe!

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz