Coś w sam raz na szybki lunch lub kolację. Uwielbiam połączenie mango i kurczaka, zarówno w sałatkach, jak i w ciepłych daniach. Mam nadzieję, że również zasmakuje Wam takie nieco orientalne połączenie smaków! Przyprawy do kebaba używam dosyć często nie tylko do kebaba 🙂 Marynuję w niej drób i mięso do sałatek. Kupcie jakąś fajną mieszankę i poeksperymentujcie w kuchni.
SKŁADNIKI na 2 porcje
1 pierś kurczaka (zagrodowego)
1 dojrzałe mango
1/2 czerwonej papryki
1 zielony ogórek
¼ główki sałaty lodowej
1 łyżka świeżej kolendry
mieszanka przypraw do kebaba (wybierzecie taką bez glutaminianu sodu)
Dressing
200 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka syropu z agawy
Sok z ½ cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, suszona kolendra, ostra papryka
WYKONANIE
Pierś kurczaka dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw i odstawiamy na kwadrans. Krótko smażymy na patelni grillowej (pilnujemy, aby nie wysuszyć mięsa).
Mango obieramy i kroimy w kostkę, tak samo paprykę i ogórka. Sałatę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Na warzywach układamy wystudzone mięso pokrojone w cienkie paski.
Przygotowujemy dressing z ww. składników i dodajemy do sałatki. Posypujemy