Strona główna PRZEPISY SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA

przez Joanna
0 Skomentuj
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA kuchnia joanny

Prosta i pyszna sałatka, która może stanowić samodzielne danie (fantastycznie zaprezentuje się w pudełku na lunch, które zabieracie ze sobą do pracy) albo jako dodatek do dania głównego. Jadłam ją z „kotletami mielonymi” z kalafiora i takimi zwykłymi również. Zabierając sałatkę z domu pamiętajcie, aby sos przelać do małego słoiczka i polać nim warzywa tuż przed podaniem. Inaczej nasza apetyczna roszponka zamieni się w zwiędłe zielsko i nie wiem, czy ktoś będzie miał ochotę ją zjeść.

Poza tym improwizujcie – nie ma w domu fety? Może jest jakiś inny ser, który lubicie? Zamiast kukurydzy równie smaczna będzie ugotowana ciecierzyca albo soczewica, a ogórki kiszone mają to do siebie, że łatwo dają się zastąpić kiszonymi rzodkiewkami. Albo czymś innym równie smakowitym. Podstawą jest roszponka i słodko-kwaśny sos i tego się trzymajmy! Poza tym wszystkie kulinarne szaleństwa mile widziane. Bawcie się dobrze, i smacznego 🙂

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA kuchnia joanny

SKŁADNIKI na 2 porcje
1 opakowanie roszponki (ok. 125 g)
1/2 opakowania sera feta (ok. 100 -120 g)
½ puszki kukurydzy (ok. 130 g)
2 średnie ogórki kiszone
1 pomidor
po 1 łyżce uprażonych ziaren słonecznika i zielonej dyni

SKŁADNIKI – SOS
sok z ½ cytryny
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki syropu z agawy lub 1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy (np. francuskiej albo jakiejś „zwykłej”)
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki papryki (wybrałam ostrą)
½ łyżeczki suszonej bazylii (lub świeżej)
sól i pieprz do smaku

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA kuchnia joanny

PRZEPIS
Roszponkę płuczemy i suszymy (używam do tego celu wirówki do sałaty), następnie przekładamy do miski. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy po bieżącą wodą i dodajemy do roszponki. Ogórki kroimy w talarki, pomidora na mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw. Fetę wyjmujemy z opakowania i kroimy w małą kostkę. Układamy na warzywach i posypujemy wszystko uprażonymi pestkami.

Ząbek czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do pozostałych składników sosu. Wszystko porządnie mieszamy np. w szklance. Sos powinien być słodko-kwaśny. Jeśli będzie za kwaśny albo za słodki – przyprawiamy po swojemu dodając więcej soku z cytryny albo miodu. Polewamy sałatkę bezpośrednio przez podaniem. Gotowe!

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA kuchnia joanny
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, KUKURYDZĄ I SEREM FETA kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz