Wędzona makrela jest dobra bo jest dobra 🙂 a paprykę obiera się ze skórki naprawdę szybko – jeśli tylko po upieczeniu wsadzi ją się do foliowej torebki, porządnie zamknie i dłuższą chwilę odczeka. Co to ja chciałam napisać? A! Że pyszna sałatka, którą szybko zrobicie, i że na pewno będzie Wam smakować. Kolejny przepis z wykorzystaniem sosu sałatkowego Knorra – dzisiaj testujemy Naturalnie Smaczne! Sos sałatkowy paprykowo ziołowy z białym pieprzem. Znaczy się, że idealnie pasuje do wędzonej makreli. Do dzieła!
SKŁADNIKI – porcja dla 2-3 osób
300-400 g wędzonej makreli
2 czerwone papryki
100 g pomidorków koktajlowych
120 g sałaty
1 łyżka posiekanej dymki
1 sos paprykowo-ziołowy z białym pieprzem + 1 łyżka soku z cytryny + 2 łyżki wody + 3 łyżki oliwy
WYKONANIE
Paprykę myjemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut. W połowie pieczenia odwracamy papryki na drugą stronę. Będą gotowe, kiedy skórka zacznie się mocno przypalać. Aby obrać paprykę wkładamy ją (po lekkim ostudzeniu) do foliowej torebki (lub szczelnie zawijamy w folię aluminiową). Kiedy warzywa ostygną wyjmujemy je z torebki, zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne.
Z wędzonej makreli zdejmujemy skórę, wyjmujemy ości i dzielimy ją na mniejsze kawałki. Układamy rybę na umytej sałacie, dodajemy pomidorki, dymkę oraz pokrojoną w paski paprykę.
Sos paprykowo-ziołowy wsypujemy do kubeczka i mieszamy z wodą, oliwą, oraz sokiem z cytryny. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!