Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

przez Joanna
0 Skomentuj
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI. KUCHNIA JOANNY

W dzieciństwie jedna z moich ulubionych sałatek (zaraz po warzywnej!). Było tu wszystko, co młodzież może lubić. Kurczak – bo przed erą pułkownika Sandersa i KFC szaleliśmy po prostu za kurczakiem, a wędzony to był jak przejazd przez okienko drive thru zwieńczony zestawem XXL. Ananas – i tak chodziło o to, aby wyżłopać z puszki ten słodki sok, kukurydza – wypełniacz, ale słodki, więc miał darowane, ser – o tak, ser zawsze i pod każdą postacią, kryterium było to, że miało go być dużo i na koniec totalny powiew niezrozumiałej wówczas egzotyki (no bo przecież nie ananas, który jak wiadomo brał się z puszki): zioła prowansalskie. Bo jakby nie konfigurować tej sałatki, dawać pstrąga albo parówki to I tak całą robotę robi Prowansja. Te zioła muszą się znaleźć w tej sałatce i koniec. Pola lawendy, Kanion Verdon i gaje oliwne. Wrzucacie tu wszystko. Nie wiem, kto wymyślił tak chorą ananasowo-francuską konfigurację, i dlaczego świeży owoc psuje efekt, a puszka pasuje jak ulał, w każdym razie sałatka jest bezbłędna. Skusicie się, prawda? 🙂

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI. KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI
300-400 wędzonej piersi z kurczaka (kupuje w sklepie)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
100 g twardego sera (np. gouda)
½ czerwonej papryki
2-3 łyżki majonezu
Przyprawy: sól i pieprz do smaku, ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI. KUCHNIA JOANNY

PRZEPIS
Kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczmy pod bieżącą wodą, plastry ananasa wyciągamy z puszki i wrzucamy na sitko, aby zgubił nadmiar soku. Kurczaka, ser żółty i paprykę kroimy w kostkę lub w paseczki. Dodajemy kukurydzę i pokrojonego w drobne kawałki ananasa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy majonez – na początek 2 łyżki (składniki sałatki są mokre, więc majonez dawkujemy rozsądnie, żeby nie zrobić zupy).

Mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Przed podaniem mieszamy raz jeszcze. Gotowe!

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI. KUCHNIA JOANNY
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, ANANASEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI. KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz