Strona główna NA ZDROWIEFIT & SPORT SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

przez Joanna
2 komentarze
KUCHNIA JOANNY KNORR SAŁATKA

Borówka kojarzy się z przede wszystkim z deserami (albo czymś, co garścią wyjada się z pudełka), ale ja uwielbiam ją również w sałatkach i słonych potrawach. Pasuje do wszystkiego: zielenina, mięso, sery – ze wszystkim smakuje pysznie. Dzisiaj szybki borówkowy lunch: sałatka z dodatkiem szpinaku i ogórków podkręcona sosem z dodatkiem chili i truskawek. Jak więc widzicie – wyszedł z tego prawie deser! 🙂 Sosy i dressingi robię i sama i korzystam też z gotowych opcji. Szukam tylko wtedy sosów, które w składzie mają naturalne składniki i nie zawierają tzw. polepszaczy smaków i konserwantów. Ten, którego użyłam dzisiaj zawiera spore kawałki owoców i przypraw (na ogół takie sosy przypominają zmielony proszek) więc tym bardziej jestem pozytywnie zaskoczona – da się tam wyczuć (i znaleźć!) i chilli i truskawki! Mój typ numer dwa to sos paprykowo-ziołowy ale to już historia na kolejny przepis!

KUCHNIA JOANNY KNORR SAŁATKA

SKŁADNIKI

100 g szpinaku baby
1 zielony ogórek ogórek
100 g borówki amerykańskiej
125 g mozzarelli w kulkach
1 czerwona cebula
1 łyżka pestek dyni (łuskane)
1 łyżka pestek słonecznika (łuskane)

DRESSING
1 opakowanie sosu Naturalnie smaczne Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki wody

WYKONANIE

Szpinak oraz borówkę płuczemy w zimnej wodzie i suszymy. Cebulę oraz ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ogórek w nieco grubsze). Układamy warzywa oraz borówkę na talerzu i dodajemy odsączoną z zalewy mozzarellę
Sos sałatkowy mieszamy z 1 łyżką cytryny, 2 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Polewamy nim sałatkę.
Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Czekamy, aż lekko ostygną i posypujemy nimi sałatkę. Gotowe!

KUCHNIA JOANNY KNORR SAŁATKA
KUCHNIA JOANNY KNORR SAŁATKA
KUCHNIA JOANNY KNORR SAŁATKA
2 komentarze
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

2 komentarze

Aleksandra K. 16 września, 2019 - 8:59 am

Mmmm! Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie połączenia smaków. Jeszcze trochę sezon na surówki z dodatkami owoców leśnych i niedługo to szczęście się skończy 🙁

Reply
Joanna 19 września, 2019 - 1:58 pm

To prawda! Chociaż jeśli chodzi o borówkę to mam wrażenie, że tak samo jak na truskawkę – sezon trwa teraz cały rok. Tylko trochę plastikowo smakują w zimie 😉

Reply

Zostaw komentarz