Strona główna PRZEPISYSAŁATKI I SURÓWKI ŚWIĄTECZNA SAŁATKA WARZYWNA W WEGAŃSKIM WYDANIU

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA WARZYWNA W WEGAŃSKIM WYDANIU

przez Joanna
0 Skomentuj
sałatka z wegańskim majonezem kuchnia joanny
Sałatka warzywna z wegańskim majonezem Hellmann’s

Klasyka bez której nie może obejść się żaden świąteczny stół! Wariantów przygotowania tego warzywnego smakołyku jest tyle, ile ubranych choinek: można zrobić bez jabłek, pora, ogórka, ziemniaków i jajek. Można dorzucić garść marynowanych grzybków i kukurydzę zamiast groszku. Można wszystko, bo jak głosi świąteczna legenda – w takiej zalewie majonezu i tak nikt nie zidentyfikuje szczegółów. Bo jak wiadomo majonez jest najważniejszy. I właśnie dzięki nowemu majonezowi Hellmann’s powstała tegoroczna wegańska wersja mojej ulubionej sałatki. Rozejrzyjcie się w sklepie za VEGAN MAYO SAUCE – to wegański majonez bez dodatku jajek, którego receptura oparta jest na oleju rzepakowym. A jak już o jajkach mowa – zastąpimy je w naszej sałatce odrobiną czarnej soli kala namak, dzięki której uzyskamy znajomy jajeczny aromat. Obieramy włoszczyznę i …. Smacznych Świąt!

sałatka z wegańskim majonezem kuchnia joanny

Wegański majonez Hellmann’s

SKŁADNIKI
3 średniej wielkości marchewki
1 średnia pietruszka (korzeń)
½ (małego) selera
kawałek pora (około 5 cm, biała część)
2 kwaśne jabłka (szara reneta lub antonówka)
4-5 średnich kiszonych ogórków (obranych)
2 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane)
1 puszka groszku konserwowego
majonez VEGAN MAYO SAUCE Hellmann’s (około szklanki)
1 łyżka stołowa ostrej musztardy
1 do 2 łyżeczek czarnej soli kala namak
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Można dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach (oddzielnie).

Ogórki kiszone obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo jabłka oraz pora. Wystudzone warzywa kroimy i mieszamy z pozostałymi składnikami (ziemniaki i groszek). Doprawiamy do smaku solą kala namak i pieprzem, dodajemy łyżkę musztardy oraz majonez. Majonezu ma być tyle, aby sałatka dała się swobodnie wymieszać, ale żeby nie zamieniła się w zupę.

Pycha, prawda?

sałatka z wegańskim majonezem kuchnia joanny

sałatka z wegańskim majonezem kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz