Strona główna DESERYINNE Leniwe śniadanie: racuchy na maślance

Leniwe śniadanie: racuchy na maślance

przez Joanna
1 Skomentuj
RACUCHY NA MAŚLANCE KUCHNIA JOANNY

Budzę się. Jest siódma. Albo po ósmej. Za oknem cisza. Za oknem lato! I czasu jest jakby więcej. Podobno czas płynie wolniej, kiedy potrafimy zatrzymać się i docenić „tu i teraz”. Dzisiaj jest ten dzień! Pora na bardzo leniwe śniadanie. Takie z patelni, puszyste i cieplutkie z dużą ilością dodatków. Voila! Uwadze polecają się racuchy na maślance. Żadnego miksera, żadnych drożdży. Tylko mieszanie, mieszanie i smażenie. Czy mogłoby być lepiej? Dzisiaj nie.

Tak poza tym te placki można usmażyć w wersji wytrawnej bez cukru. I teraz wyobraźcie sobie gar gulaszu, i te racuchy, i talerz, co został do wylizania… 😀

RACUCHY NA MAŚLANCE KUCHNIA JOANNY

RACUCHY NA MAŚLANCE KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI
250 g mąki tortowej
230 ml maślanki
2 jajka
2-3 łyżeczki cukru (w wersji wytrawnej można cukier pominąć)
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii (można pominąć)
Olej do smażenia (wybrałam winogronowy)

DODATKI
Cukier puder
Ulubione owoce – wybrałam borówkę amerykańską

WYKONANIE – bardzo proste!
Składniki suche – mąkę, sól, proszek i sodę należy wymieszać. Do drugiej miski wlewamy „mokre” czyli maślankę, jajka, wanilię i dokładnie je mieszamy. I teraz szczęśliwy finał: łączymy zawartość obu misek. Używamy do tego celu łyżki, łopatki albo rózgi kuchennej. Ciasto będzie dosyć gęste i takie ma być.

SMAŻENIE: smażenie tak naprawdę zależy od patelni, jaką posiadacie. Długo nie uwzględniałam tego faktu, ale tak właśnie jest. Nową, dobrą jakościowo i niepodrapaną patelnię wystarczy przetrzeć olejem, inwentarz mający za sobą trudne chwile – no cóż, tu polecam smażenie na większej ilości oleju, żeby nie rzec – w głębokim.

A smażymy: po 3 minuty z każdej strony w średniej temperaturze. Racuchy mają być złoto-brązowe po tych 3 minutach, a nie czarne!

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (albo nie posypujemy) i dorzucamy garść owoców. Smacznego!

RACUCHY NA MAŚLANCE KUCHNIA JOANNY
1 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

1 Skomentuj

kokilki Sierpień 5, 2019 - 9:16 am

wyglądają smakowicie 🙂

Reply

Zostaw komentarz