Dzisiaj jedno z moich ulubionych śniadań: OWSIANKA z indyjskim złotem czyli z KURKUMĄ ?? Zawsze doprawiam płatki dużą ilością tej przyprawy. Medycyna Dalekiego Wschodu od dawna wykorzystuje właściwości lecznicze kurkuminy (główny aktywny składnik kurkumy), m.in. jej właściwości przeciwzapalne. Ja cenię ją również za smak oraz piękny kolor, jaki nadaje potrawom ❤
SKŁADNIKI
1 szklanka mleka (zwierzęce lub roślinne)
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 jabłko
1 łyżeczka rodzynek
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE
Jabłko myjemy, obieramy (lub nie) i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mleko zagotowujemy, dodajemy jabłko i gotujemy na małym ogniu około 2 minut. Dodajemy płatki oraz rodzynki i przyprawy. Gotujemy około 3-4 minut, aż płatki zmiękną. Na końcu dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Gotowe!