Strona główna PRZEPISYPRZEKĄSKI & DODATKI PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK

PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK

przez Joanna
0 Skomentuj
PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK kuchnia joanny

Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu – czy to mięsnego, czy wegetariańskiego. Na ich bazie przygotujemy pastę kanapkową z dodatkiem kaszy pęczak. Jeśli nie lubicie tej kaszy z powodzeniem można zastąpić ją jaglaną. Pęczak (czyli kasza jęczmienna) jest najmniej przetworzoną ze wszystkich kasz – otrzymuje się z ją z całych ziaren dzięki czemu zawiera najwięcej witamin i minerałów. Zanim więc szybko z niej zrezygnujecie pomyślcie o tym, że 100 g pęczaku pod względem zawartości magnezu (133 mg ) nie ustępuje gorzkiej czekoladzie (140 mg). Czy można więc oprzeć się takiemu argumentowi? Tabliczkę czekolady odłóżcie na później.

Pastę przyprawiłam we włoskim stylu – z dodatkiem ziół (bazylia i oregano) oraz suszonych pomidorów. Świeże zioła są smaczniejsze, ale po pierwsze – akurat ich nie miałam, po drugie – danie z założenia miało być zero waste, więc wykorzystałam to, co akurat było w kuchennej szufladzie.
Drugim wariantem (takim od podstaw) jest przygotowanie tej pasty z warzyw upieczonych z dodatkiem np. ziemniaków lub sera. Wariantów jest mnóstwo. Wymyślcie swój ulubiony i do dzieła!

Przyda się blender albo gęste sito.

PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK kuchnia joanny

GOTOWANIE KASZY PĘCZAK NA SYPKO
Zasada jest prosta – na 1 szklankę (suchej) kaszy stosujemy 3 szklanki płynu (woda lub rosół).
Aby więc uzyskać JEDNĄ szklankę ugotowanej kaszy, bierzemy 1/3 szklanki suchych ziaren, płuczemy je pod bieżącą wodą i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut, aż kasza wciągnie cały płyn. Nie mieszamy! Następnie gotową kaszę odstawiamy pod przykryciem na około 15-20 minut. Czasem po prostu zawijam garnek w ręcznik i wrzucam go pod koc – siedzi tam sobie do momentu, kiedy kasza będzie potrzebna (czasem pół godziny, a czasem dużo dłużej).

PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK kuchnia joanny

SKŁADNIKI
Warzywa z rosołu (np. 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, por – tak, to rozgotowane zielsko)
1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (olej lub oliwa)
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżki uprażonych ziaren zielonej dyni
1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
Przyprawy: po ½ łyżeczki suszonej bazylii, oregano, papryki, sól i pieprz do smaku

PRZEPIS
Warzywa miksujemy na gładką masę albo przecieramy przez gęste sito. Dodajemy wystudzoną kaszę, pokrojone suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, uprażone ziarna i dokładnie mieszamy. Wsypujemy przyprawy oraz sok z limonki i raz jeszcze mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (pamiętajmy, że warzywa z rosołu są już słone, tak samo kasza!). Gotowe! Przekładamy do wyparzonego słoika i trzymamy w lodówce – wytrzyma w niej kilka dni. Podajemy z pieczywem.

PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK kuchnia joanny

PASTA KANAPKOWA Z GOTOWANYCH WARZYW (Z ROSOŁU) I KASZY PĘCZAK kuchnia joanny
0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz