Strona główna NA ZDROWIEFIT & SPORT PLACUSZKI JAGLANE Z GOTOWANYMI ŚLIWKAMI

PLACUSZKI JAGLANE Z GOTOWANYMI ŚLIWKAMI

przez Joanna
0 Skomentuj

Coś szybkiego, coś dobrego. Lidl rzucił ostatnio różne rodzaje mąk, m.in. jaglaną, przypomniało mi się więc, że dawno nie robiłam niczego z mąki bezglutenowej. Na stole pojawiły się placuszki z gotowanymi śliwkami z dodatkiem cynamonu i goździków. Do dzieła!

ŚLIWKI
10-12 przepołowionych śliwek
½ szklanki wody
2-3 łyżki syropu daktylowego lub 2 łyżki cukru
Na czubek łyżeczki – mielone goździki
1/3 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zagotowujemy i smażymy około 5 minut. Odstawiamy.

PLACUSZKI – składniki na około 20-25 sztuk (można więc zrobić z ½ porcji)
*szklanka o pojemności 250 ml

2,5 szklanki mąki jaglanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu greckiego
3/4 szklanki mleka (wybrałam kokosowe)
2 jajka
3-4 łyżki erytrolu lub cukru
1 łyżeczka oleju lub rozpuszczonego masła
Olej do smażenia (wybrałam ryżowy)

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy mleko, jogurt, jajka, cukier i olej, dokładnie mieszamy (wystarczy trzepaczką) i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy dobrze patelnię, którą smarujemy olejem (robię to silikonowym pędzlem lub papierowym ręcznikiem). Mieszamy ciasto i małymi porcjami wlewamy na patelnię (powinny się zmieścić 3 placuszki). Smażymy na złoto-brązowy kolor z obydwu stron. Po każdym (lub co drugim) placuszku przecieram patelnię ręcznikiem nasączonym olejem. Nie smażę w głębokim oleju, bo nie lubię. Pamiętajcie jednak, że takie placuszki będą bardziej suche i najlepiej je od razu zjeść. Podajemy ze śliwkami i jogurtem naturalnym.

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz