Strona główna PRZEPISYPRZEKĄSKI & DODATKI ŚNIADANIOWA PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK

ŚNIADANIOWA PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK

przez Joanna
0 Skomentuj

Tuńczyka możemy zastąpić np. wędzoną makrelą, a zamiast szczypiorku dodać zieloną pietruszkę. Kombinacji jest mnóstwo, choć ja najbardziej lubię tą podstawową – tuńczykową. Do dzieła!

SKŁADNIKI
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej lub w oliwie lub około 200 g makreli
1 łyżka posiekanego szczypiorku / dymki
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Do smaku: sól i pieprz

PRZEPIS:
➡Metoda szybka: wrzucam wszystkie składniki do blendera (wcześniej tylko siekam dymkę) i nastawiam na najniższe obroty i mielę dosłownie 5-10 sekund (chodzi o to, aby pasta nie zamieniła się w zupę).

➡Metoda prawie tak samo szybka: jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Mieszamy z rozdrobnionym tuńczykiem, dodajemy dymkę, wszystkie przyprawy oraz majonez i dokładnie mieszamy.

Doskonała z żytnim chlebem i ogórkiem lub pomidorem.?

0 Skomentuj
0

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz