Tuńczyka możemy zastąpić np. wędzoną makrelą, a zamiast szczypiorku dodać zieloną pietruszkę. Kombinacji jest mnóstwo, choć ja najbardziej lubię tą podstawową – tuńczykową. Do dzieła!
SKŁADNIKI
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej lub w oliwie lub około 200 g makreli
1 łyżka posiekanego szczypiorku / dymki
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Do smaku: sól i pieprz
PRZEPIS:
➡Metoda szybka: wrzucam wszystkie składniki do blendera (wcześniej tylko siekam dymkę) i nastawiam na najniższe obroty i mielę dosłownie 5-10 sekund (chodzi o to, aby pasta nie zamieniła się w zupę).
➡Metoda prawie tak samo szybka: jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Mieszamy z rozdrobnionym tuńczykiem, dodajemy dymkę, wszystkie przyprawy oraz majonez i dokładnie mieszamy.
Doskonała z żytnim chlebem i ogórkiem lub pomidorem.?