Strona główna PRZEPISYDANIA GŁÓWNE SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ

SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ

przez Joanna
0 Skomentuj
SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ KUCHNIA JOANNY

Z szakszuką jest trochę jak rosołem – trudno o jeden konkretny i przy okazji – najlepszy – przepis. Przeczytałam dzisiaj na swoim instagramowym koncie, że przecież szakszuka to takie jajka sadzone na warzywach. Właściwie to tak. I trochę nie.

Wszystko zostało już ugotowane, upieczone, uduszone i usmażone. Jajka? Trudno o większy banał. Rocky Balboa wypijał każdego ranka szklankę surowych. Chińczycy do perfekcji opanowali kilkutygodniowy proces przygotowywania jajek 100-letnich (zdziwieni? 🙂 ). Zapiekane w bułeczkach. Sadzone. Frittaty, omlety i właśnie szakszuki. Pomijając gust Rocky’ego i chińskie patenty, to wszystkie te przepisy mają wiele wspólnego. Rożni je zaś aromat charakterystyczny dla danego regionu.

W Polsce raczej rzadko podsmażamy jajka z dodatkiem limonek czy choćby mojego ulubionego kuminu. Ba! Zetknęłam się nawet z opinią, że oba te dodatki są całkowicie niejadalne, co oczywiście szanuję, lecz natychmiast wypieram z pamięci (w kraju, w którym królową wszystkich przypraw nadal jest majeranek, nikogo jednak nie powinno to dziwić).

Co by jednak nie mówić, to sporo z nas nadal nie wie, jak zrobić te „sadzone na warzywach”. Bardzo więc proszę! Przepis jest banalnie prosty. I jeszcze bardziej banalnie – pyszny.

Szakszukę możemy przygotować na patelni (przyda się pokrywka). Albo wrzucić ją do zapieczenia w piekarniku. Pierwszy sposób jest znacznie szybszy, a efekt – porównywalny. Wybierzcie ładne pomidory i jeszcze ładniejsze jajka. I do dzieła!

SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ KUCHNIA JOANNY

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
3-4 dojrzałe pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ cukinii (małej)
2-4 jajka

skórka otarta z 1 limonki + 2-3 plastry
½ łyżeczki nasion kuminu
1 łyżeczka przyprawy z’atar (można pominąć i dać ½ łyżeczki tymianku)
po ½ łyżeczki mielonego kuminu, kolendry, ostrej papryki
sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia
świeże zioła do podania – bazylia lub kolendra

PRZEPIS
Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy w grubą kostkę i odstawiamy.

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy przez chwilę nasiona kuminu. Wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem (lekko solimy). Kiedy zmiękną, dorzucamy pokrojoną w słupki cukinię i smażymy około minuty.

Wlewamy posiekane pomidory, dokładnie mieszamy i dusimy, aż zaczną się rozpadać, a rzadki sok odparuje. W międzyczasie dodajemy wszystkie przyprawy, otartą skórkę z limonki i próbujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W usmażonej masie robimy wgłębienia, w które delikatnie wlewamy jajka (można je lekko posolić). Następnie nakrywamy patelnię i dusimy (na małym ogniu) tak długo, aż białko w jajkach zacznie się ścinać (żółtko powinno pozostać płynne) . Zajmie to ok. 3-6 minut (zależnie od wielkości i rodzaju jajek).

Szakszukę posypujemy świeżymi posiekanymi ziołami i podajemy na patelni, na której się smażyła. Najlepsza ze świeżym chlebem i plastrami limonki.

SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ KUCHNIA JOANNY
SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ KUCHNIA JOANNY
SZAKSZUKA Z PATELNI Z CUKINIĄ I LIMONKĄ KUCHNIA JOANNY
0 Skomentuj
1

Możesz również chcieć zobaczyć...

Zostaw komentarz